Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

DDG vs Lindegaard

Alex Ferguson har sagt att han inte har några problem med att alternera mellan sina målvakter.
”That’s the policy we’ve adopted this season and last season, although De Gea played most of last season after Lindegaard was injured. I’m comfortable with this situation. Alternating isn’t a problem for me. They’re both equally very good goalkeepers. The most important thing I’m trying to do is give both of them experience in the English game – neither is as experienced as Edwin van der Sar or Peter Schmeichel”.
Ändå har jag och många med mig problem med det, vilket ter sig märkligt. Varför har vi det? Varför låter vi inte bara Fergie, som har något mer erfarenhet av detta än vad vi har, bestämma?
Enkelt. Vi är fans. Vi ska ha åsikter. Vad vore ett supporterskap utan detta? Säkert ett sådant Fergie skulle uppskatta så att han slapp skrika ”fuck off and support Chelsea” till fans som ifrågasätter hans beslut.
Men så blir det aldrig, tack och lov.
Och när det kommer till dansken eller spanjoren har många åsikter om vem som egentligen är vår förstekeeper. De flesta jag känner till håller, liksom jag, på DDG men inser också att Lindegaard sällan gör en dålig insats.
Låt oss ta en titt på styrkor och svagheter hos de som gör upp om att följa i Schmikes och Edwins fotspår och bli en målvaktslegend i världens vackraste fotbollsbusiness.
DDG.
Styrkor: Reflexräddningarna är högsta nivå – det finns inte många i världstoppen som just toppar dom. Han har nu rutin av en hel del stora matcher trots att han inte ens fyllt 22 bast. En säsong i United, två i Atléti och både Europa League, Champions League och U21-slutspel. Debuterade i Primera Division när han var 18. Det här är en målvakt som när han är 35 kommer att ha upplevt allt på den högsta nivån. Och att han är så pass bra som han är vid 21 års ålder är ett skrämmande prospect för motståndarna. När Joe Hart, som nu tydligen är universums främste, var lika gammal spelade han i Birmingham City.
Spelet med fötterna visar också på hans självsäkerhet och hans utsparkar kan sitta på fötterna på medspelare 70 meter bort.
Svagheter: Luftspelet och närvaron i straffområdet. Trots att han är 1,93 (!) känns han som 1,75 och han har haft en tendens att boxa bollar som en så pass stor målvakt lätt ska kunna plocka. Vi såg tendenser mot Cluj att han är på rätt väg. Ingen ”talker” á la Schmeichel heller, men det lär komma när han blir mer bekväm dels med språket och dels i United-hierarkin.
Lindegaard.
Styrkor: Klyschorna haglar här, men Lindegaard är verkligen en pålitlig keeper till stora delar. Säker i luften, ger ett tryggt intryck och hög nivå på räddningarna vilket vi bland annat såg i Portugal förra säsongn. Också bra med fötterna, men besitter inte samma teknik som DDG.
Svagheter: Har egentligen ingen stor erfarenhet trots att han är 28 år. Inte heller lika alert som De Gea, får då och då verkligen slänga sig i sista stund på skott. Har inte samma utrymme för förbättring i jämförelse med sin sex år yngre konkurrent-kollega. Sen får vi tänka på att det här är en målvakt som blev utkonkurrerad av Roy Carroll i Odense.
När Fergie säger att han vill ge båda erfarenhet är det svårt att protestera, men samtidigt är det ingen social verksamhet att vakta buren i Manchester United. Och jag kan inte tänka mig att SAF är bekväm med att alternera särskilt länge till – det lär inte bli så efter den här säsongen.
Fördelen med att ge båda målvakterna förtroende är att båda håller sig på tårna och vet att minsta misstag kostar dem platsen som förstaval. Samtidigt inbillar jag mig att det dessutom skapar en otrygghet, men det är en balansgång spelare på den här nivån ska klara att hantera.
Jag vill trots allt se DDG få förtroendet resten av säsongen. Han må göra misstag då och då och kosta oss poäng men han kommer samtidigt att rädda oss till fler poäng än Lindegaard. Lyckas Eric Steele få till hans ”presence” så har vi en av världens främsta målvakter. Då kanske till och med Rooney tycker att DDG är bäst.
Vad tycker ni?
Rösta!
* En annan position som flitigt diskuteras i dessa tider är vår ”i-tre-års-tid-underpresterande-vänsterback” Patrice Evra.
Här analyseras hans nuvarande situation på ett bra sätt.
Jag kan se Büttner på Sportboks-arenan på söndag.
* Det lilla blå laget i stan lyckades inte sälja ut en hemmamatch i Champions League mot de tyska mästarna. Impressive.
Och att skylla på lite CL-rutin funkar inte riktigt i det här läget. Detta Dortmund har spelat lika mycket CL-fotboll som City de senaste säsongerna.
* Om Rio d.ä spelar i landslaget mer?
Nope. För det har Roy Hodgson berättat för – pendlare!
Wow.
Tack och lov ersätter han honom med en gammal United-lirare – Ryan Shawcross.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna