Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Let one sleeping giant awake

Embed from Getty Images
I framgångsrika fotbollsklubbar som Barcelona, Bayern, Manchester United, med flera finns det en kontinuitet som inte sämre, fattigare, lag har. För oavsett hur bra klubbarna än är under vissa tider så vinner man inte alltid, hela tiden, allting. Däremot ser man till att vara nära titlarna även under mindre succéfyllda säsonger. Titta på United under Premier League-eran bara, medan Barca har varit sämre än trea endast fyra gånger sedan 1988 och Bayern ynka tre gånger sedan 1984.
Post-Fergie-rädslan att United skulle vara på väg att förvandlas till ett nytt Liverpool, ni vet dom som slutat vinna ligan helt, stannar förhoppningsvis vid endast en känsla. Men med två titellösa säsonger bakom oss är den inte helt förbi och risken finns fortfarande. För United har inte varit nära att vinna ligan på ett par år och det skulle kunna indikera att någonting ovälkommet står för dörren.
Tack och lov blev vaknade inte Liverpool likt United när en storhetsera tog slut – det hade varit för mycket alla fans att ta in. Nu står vi i stället inför det största ligamötet i fotbollens vagga mellan två lag där inget av dem har en realistisk chans att plocka hem någonting annat än en FA- eller ligacup. Vilket – rent objektivt – är ledsamt för två så, på ett globalt plan, enorma fotbollsföreningar.
Och hur många ur de båda lagens startuppställningar skulle egentligen platsa i ett Bayern, ett Barca eller ett Real? Inte ens en handfull. Så ser det ut och det är inte mycket att göra åt här och nu.
Varken Liverpool eller United har heller inlett säsongen 2015-16 på ett hejdundrande frejdigt sett heller. Lagen har till exempel tillsammans producerat hälften så många mål som city gjort på egen hand. På lördag kväll är risken/chansen att vi får uppleva ett målfyrverkeri inte överhängande. Matchbilden lär med stor sannolikhet bli ett där United har bollen medan Liverpool försvarar och siktar på antingen kontringar och fasta situationer. Och så kanske det blir någon halvchans hit och dit. ”Trist” är det första jag tänker på när jag föreställer mig en tänkbar sammanfattning av själva spelet på planen.
Men trots att mötet inte är vad det en gång var så nog känns det i magtrakten under en vecka som leder upp mot ett Scousermöte. Det är fortfarande något speciellt, och lär så alltid förbli. Och när vi nu inte lär vara inblandade i titelstriden blir den här typen av matcher extra viktiga för att behålla auran kring Manchester United. Dessutom skulle en förlust på lördag kväll sätta igång de där jävla alarmklockorna som tjutit i drygt två år nu och som jag är så oerhört trött på.
Och som alltid är det mycket jobbigare att förlora än det är fantastiskt att vinna.
––––––––––––––––––––––––––––––
Louis van Gaal och Ryan Giggs snackade fotboll med fansen i går kväll under en kväll som hostades av Dan Walker. Jag tar Red News poänger från aftonen:

  1. Wayne Rooney är den bästa kapten Louis van Gaal har haft. Det går att tolka som att han är den bäste kapten han haft eller att han är den bäste spelaren som är kapten som han har haft.
  2. De bästa spelarna han coachat är Ronald de Boer, Figo, Schweinsteiger/Lahm (i fejset på Rivaldo, till exempel). I fejset på Frank de Boer.
  3. James Wilson är, surprise, surprise, utlånad till en Championshipklubb (Derby?) vilket ytterligare förstärker bilden av en Louis van Gaal med fullt förtroende för innevarande trupps förmåga att motstå rehabrummens lockelser.
  4. LvG förväntar sig en andra- eller tredjeplats i vår. Säger han det så …
  5. LvG fastslog att Ryan Giggs är vår näste manager. Tja, det återstår att se om holländaren lyckas skaffa sig en position där han själv kan utse sin efterträdare. Minns att Sir Alex snackade McClaren och Queiroz som tänkbara Unitedmanagers. Men Van Gaal ska ha sagt att det inte råder några som helst tvivel om att det blir Giggs. Då återstår bara tidsaspekten. Kommer United utanför topp 4 – inte någon superdupersensation – lär det bli redan till hösten 2016.
Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna