Spelarstatistik säsongen 2019/20

Säsongen är sedan några veckor över för Manchester United, och vi har den senaste tiden sammanfattat hur 2019/20 var ur Unitedsynpunkt med frågelådor och redaktionens spelarbetyg. Nu skall vi titta på den rena faktan. Vem spelade mest, vem gjorde flest mål, flest assist och vem behöver tänka på disciplinen till nästa säsong?

Om ni vill se alla månader individuellt så hittar ni augusti 2019 härseptember häroktober härnovember härdecember härjanuari härfebruari härmars härjuni här, juli här och augusti 2020 här.

Speltid

Manchester United spelade 61 tävlingsmatcher under säsongen 2019/20, den första mot Chelsea den 11 augusti 2019 (seger 4-0) och den sista mot Sevilla den 16 augusti 2020 (förlust 2-1).

61 matcher x 90 minuter ger 5490 möjliga spelminuter (som vanligt räknas ej stopptid) och där David de Gea förra säsongen var den som spelade flest minuter i United (4230 av då möjliga 4770), men spanjoren är faktiskt inte högre upp än fyra den här säsongen.

Vinner med tämligen överlägset mest speltid gör istället Harry Maguire, som spelade 4962 minuter, efter att ha startat i 55 av matcherna (0 inhopp). Tvåa på listan hittar vi hans mittbackspartner Victor Lindelöf med 4108 minuter (46 starter, 1 inhopp) och trea på listan är ytterligare en försvarare, närmare bestämt Aaron Wan-Bissaka med 4048 minuter (45 starter, 1 inhopp).

Med sina 55 starter figurerade Maguire i flest matcher, och tvåa på den listan är kanske något oväntat Mason Greenwood. Den unge anfallaren startade inte mer än 26 matcher, men han hoppade också in i 23 och medverkade alltså i 49 olika matcher under säsongen. Anthony Martial och Fred delar tredjeplatsen, med medverkan i sammanlagt 48 matcher.

Sammanlagt fick 35 spelare (3 målvakter och 32 utespelare) beträda planen i Uniteds färger under säsongen. Från Harry Maguire med mest speltid till Ethan Galbraith med minst, då han registrerades för en minut i bortamatchen mot Astana.

Plats 1-10:

Längre ner på listan ser vi hur lite Paul Pogba faktiskt kom till spel under säsongen, då till och med Bruno Fernandes lyckades få mer speltid än honom.

Plats 11-20:

Och att Marcos Rojo fick mer speltid än Axel Tuanzebe är oerhört tråkigt, om än att det beror på Tuanzebes skada.

Plats 21-30:

Plats 31-35:

I botten hittar vi de ungdomsspelare (och Lee Grant) som fick spela i bortamötet med Astana som Solskjaer skickade mer eller mindre ett juniorlag till. Teden Mengi, som Solskjaer pratat gott om, fick bara sex minuter mot LASK nu i augusti.

Mål och assist

Säsongen bestod som bekant av 61 spelade matcher för Manchester United, och 35 spelare medverkade på planen. 21 av dessa spelare var direkt involverade i minst ett mål för klubben.

Sammantaget gjorde United 112 mål i tävlingsmatcher under säsongen, vilket är ett klart lyft mot de 85 som gjordes 2018/19, och även mer än 2017/18 (101 mål) och 2016/17 (105 mål).

De 112 målen fördelades på 20 olika målskyttar, plus att Tom Heaton i Aston Villa och Ryan Jackson i Colchester United var vänliga nog att göra självmål till Uniteds fördel, och 18 spelare registrerades för minst en assistpoäng. Det var för övrigt 70 av målen som någon fick en assist på, mål som inte ger assist är exempelvis straffar och returer, därav den stora skillnaden mellan antal mål och antal assist.

Uniteds bästa målskytt för säsongen var för andra säsongen i rad en fransman, då Anthony Martial med sina 23 fullträffar gjorde flest mål. Marcus Rashford skuggade med 22 mål, och Mason Greenwood avslutar topp tre med 17. Att Bruno Fernandes kom fyra med 12 mål måste också nämnas.

Framspelningarna då? Jo, även där var Martial bäst med 9. Rashford och Fernandes delar silverplatsen med 8, och sen är det hör och häpna Juan Mata som är på fjärde plats med 7 assistpoäng.

Värt att notera är att Uniteds bästa målskytt och framspelare förra säsongen var Paul Pogba, då med 16 mål och 11 assist. Den här säsongen var fransmannen betydligt längre ner på listorna, med blott ett mål och tre assist. Nu spelade Pogba visserligen bara ungefär en tredjedel så mycket som han gjorde säsongen före, men bara ett mål och tre assist är ändå anmärkningsvärt lågt.

Den med någon form av matematikkunskap räknar snabbt att det är 21 spelare som registrerades för minst ett mål eller en assist.

De spelare som inte lyckades skrapa ihop en enda poäng är givetvis målvakterna; De Gea, Romero och Grant, och av utespelarna som fick speltid gjordes inga poäng av Bailly, Fosu-Mensah, Rojo, Tuanzebe, Bernard, Mengi, Laird, Garner, Levitt, Galbraith och Mellor.

Målvakterna

Under våra månadsrapporter tar vi inte med målvakterna, men så här när vi sammanfattar säsongen tycker jag vi tar en snabb koll på just dem.

För nionde säsongen i rad var det David de Gea som var Uniteds förstamålvakt, och om vi tittar bakåt ser vi att hans statistik från säsongen 2018/19 sticker ut i jämförelse med de föregående åren.