Jimmy Murphy

Jimmy Murphy var Sir Matt Busbys högra hand och den som var huvudansvarig för spelarutbildningen i klubben. Murphy fick också ansvaret att leda United under månaderna efter flygolyckan i München.

Murphy föddes i Wales 1910. Han flyttade till England och spelade fotboll för West Bromwich Albion och Swindon Town innan kriget bröt ut.

Under andra världskriget träffades Murphy och Busby, då Murphy höll ett tal om fotboll med Busby i publiken. När Busby tog över Manchester United som manager efter kriget erbjöd han Murphy ett jobb.

Murphy anställdes först som chefstränare och sedan (1955) som assisterande manager. Han hade också ansvar för reserverna och juniorerna i United. När United vann de fem första upplagorna av FA Youth Cup 1953 till 1957 var Murphy lagets tränare.

Jobbet i United kombinerade Murphy med jobbet som förbundskapten för Wales. På grund av landslagsuppdrag var han inte med på planet under flygolyckan i München.

Efter olyckan föll det på Murphy att leda United. Han hade mycket små resurser och svårt att få ihop ett lag. I ligan blev det bara en enda seger på 14 matcher. I FA-cupen gick det bättre, då Murphy ledde laget till final. En heroisk insats, även om Bolton blev för svåra i finalen.

Murphy fortsatte sedan som assisterande manager till 1971. Därefter jobbade han under många år som scout i United, både på heltid och deltid.

Rekommenderad läsning

Senaste artiklarna om Jimmy Murphy

Biografin uppdaterad i februari 2018 (inga fler uppdateringar att vänta).

Senaste artiklarna