Duncan Edwards

Duncan Edwards fick Bobby Charlton att känna sig underlägsen. Han var bara 21 år gammal när han dog i München. Trots det var Edwards då inne på sin femte a-lagssäong som ordinarie. Totalt gjorde han 177 matcher och 21 mål för United.

Duncan Edwards ansågs vara den engelska fotbollens framtid. Han var Manchester Uniteds framtid. Många håller honom som den allra bästa.

”Den bäste spelaren jag någonsin har sett, den bäste spelaren jag någonsin har spelat tillsammans med för United eller England, den enda spelaren som fick mig att känna mig underlägsen,” har Sir Bobby Charlton sagt.

Det var tidigt uppenbart att Edwards, som föddes i Dudley utanför Birmingham, hade en framtid som fotbollsspelare. Aston Villa och Wolves var intresserade av den lokala pojken men det var Manchester United som vann kampen.

Edwards var 15 år gammal när han sommaren 1952 skrev på för Manchester United. Ett år senare ledde han United till segern i den allra första upplagan av FA Youth Cup. Då hade han redan debuterat i a-laget.

Snart var Edwards ordinarie i Uniteds a-lag. Han kom även att bli Englands yngsta landslagsspelare någonsin.

Edwards var en nyckelspelare när United vann ligan 1956 och 1957.

Så kom München. Edwards överlevde själva olyckan men hans skador var för svåra. Hans liv gick inte att rädda. Den 21 februari 1958 dog han på Rechts der Isar-sjukhuset i München.

Duncan Edwards vann två ligatitlar med United. Han vann FA Youth Cup tre gånger. Han gjorde fem mål på 18 landskamper för England. Edwards gjorde 177 matcher och 21 mål för United.

Rekommenderad läsning

Senaste artiklarna om Duncan Edwards

Biografin uppdaterad i juli 2017 (inga fler uppdateringar att vänta).