Johnny Berry

Reginald John Berry värvades till Manchester United från Birmingham City inför säsongen 1951/52. Johnny Berry – som han är känd som – spelade vanligen som högerytter. Han gjorde 45 mål på 247 matcher och vann tre ligaguld med United. Han tvingades avsluta karriären till följd av skador som han ådrog sig i Münchenolyckan.

Johnny Berry, född i Aldershot sommaren 1926, inledde fotbollskarriären i Birmingham City. Där gjorde han drygt hundra ligamatcher innan han som 25-åring värvades till Manchester United.

Känd som en snabb och teknisk högerytter blev Berry engelsk mästare under sin första säsong i United. Det var Uniteds första ligatitel på 41 år.

Matt Busbys första mästarlag var ålderstiget. Berry blev därmed en av stöttepelarna när Busby byggde nästa storlag. Det skulle dröja några år men 1956 och 1957 blev Berry engelsk mästare för andra och tredje gången.

Berry förlorade sin plats i startelvan i slutet av 1957 men var ändå en av spelarna som fick följa med till Belgrad. Han överlevde flygolyckan i München men skadades svårt. Skadorna tvingade honom avsluta fotbollskarriären vid 31 års ålder.

Ett par år efter olyckan tvingades Berry av United lämna det Unitedägda hus som han hade bott i. Berry återvände då till födelsestaden Aldershot. Senare i livet drev Berry en sportfirma med sin bror Peter.

Berry dog i september 1994, 68 år gammal, efter en kort tids sjukdom. Av spelarna som överlevde olyckan var han den första som dog.

Johnny Berry gjorde fyra landskamper för England.

Rekommenderad läsning

Biografin uppdaterad i juli 2021 (inga fler uppdateringar att vänta).

Senaste artiklarna