Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen
Viktiga VM-kvalmatcher men viktigast är förstås att undvika skador

Så har det blivit dags för landslagsuppehållet i oktober. Tillsammans med landslagsuppehållen i september, november, mars och på sommaren det sämsta landslagsuppehållet på säsongen.

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. Som alltid hoppas vi att de återkommer skadefria. Som alltid bjuder vi på den definitiva genomgången av uttagna Unitedspelare.

A-landslag

Den här gången har vi 16 spelare som ska representera sina respektive a-landslag.

Brasilien (Fred)

Vi har typ kommit halvvägs i det sydamerikanska VM-kvalet. Typ skriver jag för att Brasiliens match mot Argentina blev uppskjuten under kontroversiella omständigheter. Trots att de har spelat en match mindre än konkurrenterna leder Brasilien gruppen överlägset. För att de ska missa VM krävs typ tidernas kollaps.

Realistiskt räcker det med en seger till för en VM-biljett. De har nu 24 poäng. Fyra gånger har det sydamerikanska VM-kvalet avgjorts i en grupp på tio lag. Bara en gång (2002) har femman samlat ihop så många som 27 poäng.

Den här gången ska Brasilien avverka tre matcher. Inte för att kompensera för Argentinamatchen senast utan som kompensation för uteblivna matcher under covid.

Bortamatcher mot Venezuela och Colombia samt en hemmamatch mot Uruguay står på programmet.

Fred är uttagen igen. Däremot får Alex Telles och Andreas Pereira stanna hemma.

Elfenbenskusten (Bailly)

Amad är skadad så Eric Bailly får inget sällskap på resan till Elfenbenskusten. Segern mot Kamerun senast placerar ivorianerna på förstaplatsen i gruppen. Det är emellertid bara ett av fyra lag som går till VM och fyra av sex matcher återstår. Nu väntar Malawi både borta och hemma.

England (Lingard, Sancho, Shaw)

Få länder är så kvalsäkra som det engelska landslaget numer är. Trots fiaskot med bara oavgjort mot Polen leder de gruppen överlägset. Andorra borta och Ungern hemma ska inbringa sex poäng om så Gareth Southgate lottar fram startelvorna.

Jesse Lingard, Jadon Sancho och Luke Shaw är Uniteds representanter den här gången. Det borde förstås vara fler men Dean Henderson och Tom Heaton får för lite speltid för att visa att de faktiskt är Englands bästa målvakt. Harry Maguire och Marcus Rashford hade varit givna i truppen om de inte hade spenderat dagarna i rehabrummet på Carrington.

Mason Greenwood borde också vara med. United, England och Greenwood tycks emellertid ha kommit överens om att det är bättre för Greenwood att träna på Carrington.

Frankrike (Martial, Pogba, Varane)

Frankrike skippar VM-kvalet den här gången och ska istället spela låtsasturneringen Nations League i Italien. De möter Belgien i semifinal och sedan antingen Italien eller Spanien i antingen final eller tredjeprismatch. Inte ens tjommen som uppfann konceptet kan tycka att det är intressant.

Hur som haver är Anthony Martial, Paul Pogba och Raphaël Varane uttagna. Martial fick förvisso en smäll mot Everton men det är inget som hindrar honom från landslagsspel.

Portugal (Dalot, Fernandes, Ronaldo)

Portugal ska ånyo träningsspela mot Qatar. Detta för att Qatar får träningsspela i det europeiska VM-kvalet. Jag har inte kollat upp det men jag kan inte tänka mig att Uefa fick sedelbuntar av Qatar för det.

Efter Qatar väntar hemmamatch mot Luxemburg. Låter enkelt men Luxemburg är faktiskt trea i gruppen. (Vilket förstås säger mer om de andra lagen i gruppen.)

Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo är förstås given i truppen. Även Diogo Dalot fick plats. Förbundskaptenen nominerade truppen dagen efter vår vinst mot Villarreal. Så jag förmodar att förbundskaptenen valde en annan match den kvällen.

Skottland (McTominay)

Scott McTominay är tillbaka i den skotska truppen. De har en mycket viktig hemmamatch mot Israel på lördag. Seger ger skottarna ett stort grepp om andraplatsen i gruppen bakom suveränen Danmark. Ja, suverän i relativa termer förstås. Tur-Danmark kunde inte ha fått en lättare lottning om de så hade fått handplockat motståndarna.

Skottland ska också möta Färöarna på bortaplan.

Spanien (De Gea)

Om den spanska förbundskaptenen har kollat på Manchester United den här säsongen är David de Gea förmodligen tillbaka i det spanska målet. Annars har han varit bänkvärmare i landslaget ganska länge nu.

Spanien ska spela mot Italien och sedan mot Belgien eller Frankrike. Detta i Nations League. Jag förmodar att du har förklarat för alla bekanta att du är otillgänglig de dagarna.

Sverige (Lindelöf)

Victor Lindelöf och Sverige trummar emellertid på i VM-kvalet. Nu väntar hemmamatcher mot Kosovo och Grekland. Det borde bli två enkla segrar och i så fall går Sverige förbi Spanien i gruppen. Otaktiskt av Spanien att inte spela matcher som kan ge poäng, kan jag tycka.

Å andra sidan brukar enkla segrar inte vara så enkla för Sverige, så det blir väl ett par 0-0-matcher.

Landslagskapten Lindelöf kanske inte ens kommer till spel. Han ska nämligen bli pappa snart och stannade i Manchester. Återstår att se om han ansluter senare.

Oavsett borde han stanna i Manchester i ren protest mot att Anthony Elanga inte blev uttagen.

Uruguay (Cavani)

Senast fick Uruguay klara sig utan Edinson Cavani och det gick faktiskt hur bra som helst. Två vinster och en oavgjord blev det. Därmed är de nu stabil trea i gruppen.

Nu är Cavani tillbaka och det är tre tuffa matcher som väntar. Först Colombia på hemmaplan och sedan bortamatcher mot Argentina och Brasilien. En seger mot Colombia rekommenderas för mot Argentina och Brasilien är varje poäng att räkna som bonus.

Wales (Levitt)

Daniel James må ha lämnat United men Manchester United har inte lämnat Wales. Vi representeras nu av Dylan Levitt. Tjeckien och Estland står på programmet, båda matcherna på bortaplan.

Wales tar andraplatsen i gruppen om de vinner i Tjeckien. Även oavgjort skulle vara acceptabelt.

Estland ska förstås vara tre givna poäng. (Vi blundar för att det slutade 0-0 när de möttes i Wales i september.)

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).,

Phil Jones är inte skadad. Heller inte uttagen.

Harry Maguire är skadad.

Juan Mata är inte uttagen.

Marcus Rashford är skadad.

Mason Greenwood är inte uttagen.

Lee Grant är inte uttagen.

Amad är skadad.

Tom Heaton är inte uttagen.

Dean Henderson är inte uttagen.

Alex Telles är inte uttagen.

Aaron Wan-Bissaka är inte uttagen den här gången heller.

Nemanja Matic har slutat i landslaget.

Donny van de Beek är inte uttagen.

Hannibal är inte uttagen. Han har inte spelat match sedan den 11 september. Så förmodligen är han skadad.

Tahith Chong är inte uttagen till a-landslaget och har nu blivit för gammal för U21. Baserat på hans form i Birmingham är han kanske närmare en plats i Louis van Gaals lag än Van de Beek är.

Facundo Pellistri är inte uttagen till a-landslaget och heller inte till U20-landslaget. Oklart om han var aktuell för U20-landslaget (tänker att de under rådande världssituation kanske inte tar ut spelare från europeiska klubbar).

Andreas Pereira är inte uttagen.

Axel Tuanzebe är inte uttagen.

Brandon Williams har meriter från U21-landslaget men blev inte uttagen den här gången.

Ungdomslandslag

Vi har åtminstone 17 spelare som har blivit uttagna till sina respektive a-landslag.

England U21 (Garner)

James Garner spelade från start när Englands U21 inledde EM-kvalet med en seger mot Kosovo. Nu väntar två nya vinster mot Slovenien och Andorra på bortaplan.

England U20 (Laird, Mengi)

Englands U20-landslag ska träningsspela mot Italien (h) och Tjeckien (b). Matcherna ingår i något som kallas U20 Elite League. England ställer upp i U20 Elite League varje gång men bemödar sig aldrig med att med att informera om det (de konstaterar bara att de ska spela matcher). Högst oklart varför. Men det säger väl ett och annat om en turnering som bara är snäppet över Nations League i allmänintresse.

England U19 (Fish, Shoretire)

U19-EM är tillbaka den här säsongen. I de flesta fallen inleds kvalet emellertid först i november. Så är till exempel fallet för England. Så Will Fish och Shola Shoretire får den här gången resa till Spanien. Där väntar en träningsturnering mot Frankrike, Mexiko och Belgien. Spanien blev nog inte inbjudna.

England U18 (Gore, Mather)

Englands U18 drar också till Spanien. Träningsmatcher mot Norge och Ryssland väntar. Spanien fick nog ingen inbjudan.

Inbjudna blev däremot Daniel Gore och Sam Mather. Förmodligen kommer vi titta närmare på en av de två i ungdomskollen senare den här veckan.

England U17 (Mainoo, Ogunneye)

Det engelska U17-landslaget struntar i att det är landslagsuppehåll nu. Istället har de planerat in EM-kval med start den 16 oktober. Då blir det matcher mot Armenien, Belarus och Slovakien i en grupp som avgörs i diktaturen Belarus.

Kobbie Mainoo och Habeeb Ogunneye blev uttagna.

Irak U23 (Iqbal)

Zidane Iqbal drar till Saudiarabien för att spela Västasiatiska U23-mästerskapet. Eller rättare sagt drog till Saudiarabien. För turneringen inleddes igår, då Irak vann med 1-0 mot Palestina. Rapporteringen från turneringen är inte den bästa men jag tolkar in att det inte blev någon plats i startelvan för Iqbal i första matchen.

Nästa match redan på onsdag, då Förenade Arabemiraten utgör motståndet. Sedan avslutas gruppspelet med en match mot Libanon på fredag. Går det bra så väntar semifinal på söndag och sedan final på tisdag. Ett lugnt och behagligt matchande, med andra ord.

Nordirland U21 (Galbraith)

Ethan Galbraith får nöja sig med U21-spel den här gången också. Bortamatcher mot Ryssland och Spanien står på programmet. Med tanke på att Nordirland lyckades förlora med 4-1 mot Malta så misstänker jag att deras vinstchans är liten.

Norge U19 (Hansen)

Isak Hansen gjorde i helgen comeback efter skadefrånvaro och det var tillräckligt för en plats i det norska U19-landslaget. Eller G18 som det kallas där, då de likt Sverige tydligen inte gillar Uefas åldersangivelser.

Hur som helst, Norge ska till skillnad från de flesta andra EM-kvala redan nu. De har hemmaplansfördel i gruppen där Georgien, Wales och Kosovo utgör motståndet.

Slovakien U21 (Sviderský)

Slovakiens U21-landslag ingår i samma grupp som Nordirland. De förlorade senast mot Nordirland, det vill säga förlust mot ett lag som förlorade mot Malta. Det bådar inte gott inför en bortamatch mot Spanien. Efter en förmodad storförlust där får de försöka läka såren mot Malta. Vilket baserat på tidigare resultat i gruppen alltså kan bli en mycket svår uppgift.

Martin Sviderský är Uniteds representant i truppen.

Spanien U18 (Garnacho)

Spaniens U18-landslag fick höra att England hade bokat resa till landet. Så de bokade illa snabbt biljetter på första bästa flyg. Det visade sig bli Rumänien. Där väntar matcher mot Turkiet, Rumänien och Portugal i en träningsturnering.

Alejandro Garnacho blev uttagen men Marc Jurado nobbades av förbundskaptenen.

Sverige U21 (Elanga)

Anthony Elanga ska ånyo spela kval till U21-EM. Janne Andersson fattar verkligen ingenting. I EM-kvalet går Sverige upp på tio poäng på fyra matcher när Montenegro besegrats i Helsingborg. Sedan blir det betydligt tuffare med en bortamatch mot Italien.

Om Elanga sänker Italien är vägen till EM vidöppen för Sverige.

Tjeckien U21 (Kovár)

Matej Kovár och det tjeckiska U21-landslaget ska spela mot Kosovo både borta och hemma. Jag gissar att det blir två vinster och fyra nollor på fyra matcher för Kovár. För ja, han inledde EM-kvalet med att hålla nollan mot Slovenien och Albanien.

Svårare att hålla nollan blir det i november, då Tjeckien möter England på bortaplan. Men det tar vi då.

Wales U19 (Savage)

Charlie Savage drar till Norge för att spela EM-kval mot Isak Hansen. Dessutom matcher mot Georgien och Kosovo.

De två bästa i gruppen går vidare till elitrundan, så förhoppningsvis får både Savage och Hansen kvala vidare i vår. En bonuschans finns, då den bästa grupptrean (totalt 13 grupper) också får vara med i elitrundan.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Joe Hugill har meriter från Englands U18. Han har nu blivit U19-spelare men blev inte uttagen den här gången. Hugill startade säsongen svagt men nu har målen börjat trilla in, så han torde ha en stor chans att vara med nästa gång. Då är det också riktiga matcher.

Logan Pye har meriter från Englands U18. Han har nu blivit U19-spelare men blev inte uttagen den här gången. Pye har inte var med i någon matchtrupp sedan i slutet av augusti, så gissningsvis är han skadad.

Noam Emeran har meriter från Frankrikes U19. Har nu blivit U20-spelare. Är nyligen tillbaka från skada och blev inte uttagen.

Willy Kambwala har meriter från Frankrikes U17. Har nu blivit U18-spelare. Är nyss tillbaka från långtidsskada och blev inte uttagen den här gången.

Dillon Hoogewerf har meriter från Nederländernas U19. Blev inte uttagen den här gången.

Dermot Mee har meriter från Nordirlands U21. Blev inte uttagen den här gången.

Jack Kingdon har meriter från Skottlands U17. De spelar EM-kval i månadsskiftet oktober-november och förefaller inte ha någon samling nu.

Marc Jurado har meriter från Spaniens U17. Har nu blivit U18-spelare. Fick inte plats i truppen. Klev sedan av skadad mot Newcastle i helgen så, han hade nog tvingats lämna återbud ändå.

Ondrej Mastny har meriter från Tjeckiens U20. Har inte synts till sedan i mitten av augusti och får förmodas vara skadad. Blev hur som helst inte uttagen till U20-landslaget den här gången.

Radek Vítek har meriter från Tjeckiens U19. Fick den här gången nöja sig med en plats på reservlistan till EM-kvalet.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Måndag 4 oktober:

  • 14.30: Palestina U23 – Irak U23 (Västasiatiska U23-mästerskapet, spelas i Saudiarabien) [Iqbal]

Onsdag 6 oktober:

  • 13.00: Norge U19 – Kosovo U19 (EM-kval, spelas i Norge) [Hansen]
  • 16.00: Frankrike U19 – England U19 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Fish, Shoretire]
  • 20.30: Förenade Arabemiraten U23 – Irak U23 (Västasiatiska U23-mästerskapet, spelas i Saudiarabien) [Iqbal]
  • 20.45: Italien – Spanien (Nations League, spelas i Italien) [De Gea]
  • Georgia U19 – Wales U19 (EM-kval, spelas i Norge) [Savage]

Torsdag 7 oktober:

  • 17.00: Norge U18 – England U18 (träningsmatch, spelas i Spanien) [Gore, Mather]
  • 19.00: Kosovo U21 – Tjeckien U21 (EM-kval) [Kovár]
  • 20.00: England U20 – Italien U20 (träningsmatch) [Laird, Mengi]
  • 20.15: Slovenien U21 – England U21 (EM-kval) [Garner]
  • 20.45: Belgien – Frankrike (Nations League, spelas i Italien) [Martial, Pogba, Varane]

Fredag 8 oktober:

  • 01.00: Uruguay – Colombia (VM-kval) [Cavani]
  • 01.30: Venezuela – Brasilien (VM-kval) [Fred]
  • 15.00: Turkiet U18 – Spanien U18 (träningsturnering, spelas i Rumänien) [Garnacho]
  • 15.00: Malawi – Elfenbenskusten (VM-kval) [Bailly]
  • 18.00: Sverige U21 – Montenegro U21 (EM-kval) [Elanga]
  • 18.00: Ryssland U21 – Nordirland U21 (EM-kval) [Galbraith]
  • 20.30: Libanon U23 – Irak U23 (Västasiatiska U23-mästerskapet, spelas i Saudiarabien) [Iqbal]
  • 20.45: Tjeckien – Wales (VM-kval) [Levitt]
  • 20.45: Spanien U21 – Slovakien U21 (EM-kval) [Sviderský]

Lördag 9 oktober:

  • 15.30: Mexiko U19 – England U19 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Fish, Shoretire]
  • 18.00: Sverige – Kosovo (VM-kval) [Lindelöf]
  • 18.00: Skottland – Israel (VM-kval) [McTominay]
  • 20.45: Andorra – England (VM-kval) [Lingard, Sancho, Shaw]
  • 21.15: Portugal – Qatar (träningsmatch) [Dalot, Fernandes, Ronaldo]
  • Norge U19 – Wales U19 (EM-kval, spelas i Norge) [Hansen mot Savage]

Söndag 10 oktober:

  • 15.00/20.45: Italien/Spanien – Frankrike (Nations League, spelas i Italien) [Martial, Pogba, Varane]
  • 15.00/20.45: Frankrike/Belgien – Spanien (Nations League, spelas i Italien) [De Gea]
  • 15.30/20.30: Irak U23 – (möjlig semifinal) (Västasiatiska U23-mästerskapet, spelas i Saudiarabien) [Iqbal]
  • 18.00: Rumänien U18 – Spanien U18 (träningsturnering, spelas i Rumänien) [Garnacho]
  • 23.00: Colombia – Brasilien (VM-kval) [Fred]

Måndag 11 oktober:

  • 01.30: Argentina – Uruguay (VM-kval) [Cavani]
  • 16.00: Ryssland U18 – England U18 (träningsmatch, spelas i Spanien) [Gore, Mather]
  • 17.00: Tjeckien U20 – England U20 (träningsmatch) [Laird, Mengi]
  • 18.00: Elfenbenskusten – Malawi (VM-kval) [Bailly]
  • 20.00: Andorra U21 – England U21 (EM-kval) [Garner]
  • 20.45: Estland – Wales (VM-kval) [Levitt]

Tisdag 12 oktober:

  • 15.00: Portugal U18 – Spanien U18 (träningsturnering, spelas i Rumänien) [Garnacho]
  • 15.00: Norge U19 – Georgien U19 (EM-kval, spelas i Norge) [Hansen]
  • 16.00: Belgien U19 – England U19 (träningsturnering, spelas i Spanien) [Fish, Shoretire]
  • 16.30: Slovakien U21 – Malta U21 (EM-kval) [Sviderský]
  • 17.30: Italien U21 – Sverige U21 (EM-kval) [Elanga]
  • 17.30: Irak U23 – (möjlig final) (Västasiatiska U23-mästerskapet, spelas i Saudiarabien) [Iqbal]
  • 18.00: Tjeckien U21 – Kosovo U21 (EM-kval) [Kovár]
  • 20.45: Sverige – Grekland (VM-kval) [Lindelöf]
  • 20.45: Färöarna – Skottland (VM-kval) [McTominay]
  • 20.45: Portugal – Luxemburg (VM-kval) [Dalot, Fernandes, Ronaldo]
  • 20.45: England – Ungern (VM-kval) [Lingard, Sancho, Shaw]
  • 20.45: Spanien U21 – Nordirland U21 (EM-kval) [Galbraith]
  • Kosovo U19 – Wales U19 (EM-kval, spelas i Norge) [Savage]

Fredag 15 oktober:

  • 02.30: Brasilien – Uruguay (VM-kval) [Fred mot Cavani]

Lördag 16 oktober:

  • 14.00: Armenien U17 – England U17 (EM-kval, spelas i Belarus) [Mainoo, Ogunneye]

Tisdag 19 oktober:

  • 15.00: Belarus U17 – England U17 (EM-kval, spelas i Belarus) [Mainoo, Ogunneye]

Fredag 22 oktober:

  • 14.00: Slovakien U17 – England U17 (EM-kval, spelas i Belarus) [Mainoo, Ogunneye]
Delat huvudansvarig på Muss.se. Manc i hjärtat. Envis besserwisser. Tycker att alla fotbollsspelare borde vara som Eric Cantona.

Senaste artiklarna