Ungdomskollen
Segersviten stannade vid sex matcher

I denna upplaga av Ungdomskollen kollar vi som vanligt på lagens ligaspel. Utöver det så har akademichefen Nick Cox pratat med klubbmedia om Kobbie Mainoo, som i helgen gjorde sin Premier League-debut.

Vi kan också rapportera att Joe Hugill kammade hem månadens spelare för januari månad, och slutligen så kommer vi att ta en närmare titt på Omari Forson som öser in mål för tillfället.

Matcher sedan senast

• U18: United – Newcastle 3-0
  • U21: United – Everton 4-1
  • U18: Nottingham – United 4-0
  • U21: Crystal Palace – United 0-0

Manchester Uniteds reserver fortsätter att ta trepoängare. Förra helgen blev det storseger mot Everton där slutresultatet skrevs 4-1. Mark Dempsey valde att göra två ändringar i startelvan jämfört med segern mot Blackburn när Toby Collier fick starta istället för Zidane Iqbal som var med A-laget, och Mateo Mejia fick starta istället för Noam Emeran, som var målskytt mot Blackburn.

En annan spelare som fanns i målprotokollet mot Blackburn var Omari Forson, och han fick även starta denna match. Det utnyttjade han på bästa möjliga sätt. Efter att Joe Hugill inlett målskyttet i den 29:e minuten så var det Forson för hela slanten. Bara fyra minuter efter Hugills mål utökade Forson Uniteds ledning efter slarv i Everton-försvaret. Innan halvtidsvilan fick Everton in en reducering, men det skulle även bli deras ända mål i matchen.

I den 78:e minuten var det dags för Forson igen. Bollen nådde honom precis utanför Evertons straffområde där han vek in i banan och med fel fot tryckte upp 3-1 i det högra krysset. När United sedan fick straff i matchens slutskede så klev Forson fram och fullbordade sitt hattrick när han skickade målvakten åt fel håll. Detta var reservernas sjätte raka seger (fem i ligan) som innebär att man nu befinner sig på en sjätteplats i ligan.

Under gårdagen bröts dock sviten med raka segrar efter att man fått nöja sig med ett kryss borta mot Crystal Palace. Dock är man fortfarande obesegrade i sina sju senaste matcher.

Vi fick se en intressant startelva där Tom Huddleston startade som mittback. Även Kobbie Mainoo spelade från start efter att ha gjort sin Premier League-debut i söndags. Brandon Williams gjorde också sin blott andra match med reserverna när han startade som vänsterback.

Matchen i sig var ganska händelsefattig. Inget av lagen skapade speciellt många farliga chanser, även om United spelade upp sig i andra halvlek. Kobbie Mainoo hade ett skott tätt utanför i andra halvlek, och kanske borde man fått med sig en straff i matchens skutskede, men 0-0 kändes som ett rättvist resultat.

Cox om Mainoo

På tal om Kobbie Mainoo så har klubbens akademichef Nick Cox pratat med klubbmedia om 17-åringen. Intervjun gjordes efter Mainoos andra match med A-laget, alltså innan inhoppet mot Leicester.

Cox pratade bland annat om Mainoos utveckling och hans resa från akademin till A-laget. Inledningsvis uttryckte Cox sin glädje över Mainoos matcher med A-laget.

”Vi är alltid glada när en ung spelare gör debut, särskilt när de får starta. Det är väldigt annorlunda att komma från bänken än att starta en match, så han var tvungen att förtjäna det.”

Vidare så diskuterade Cox hur Erik ten Hag har hanterat ungdomsspelarna.

”Du får ingen särbehandling för att du är en ung spelare som har kommit igenom systemet, du måste förtjäna det. Han [Mainoo] har gjort det och det är jättebra.”

”Ten Hag lär honom exakt hur han vill att han ska spela, om han skulle bli en ordinarie medlem i A-laget och spela regelbundet någon gång i framtiden.”

Hela intervjun med Cox finns att läsa här.

Hugill månadens spelare

Vi rapporterade i den förra upplagan av Undomskollen att Joe Hugill nominerats till månadens spelare i Premier League 2.

Nu kan vi även rapportera att Hugill tog hem utmärkelsen, och med fem gjorda mål på fyra matcher så är det inte speciellt överraskande.

En vinst och en förlust för juniorerna

För juniorerna så har vi lite blandade resultat att rapportera. Om vi börjar med det positiva så tog man förra helgen en 3-1 seger över Newcastle, och i den matchen fick vi se två U18-debutanter i Sekou Kaba och Daniel Armer.

Utöver det så fortsatte Victor Musas målgörande när han i denna match gjorde ytterligare två mål vilket innebär att han gjort mål i tre raka matcher.

Efter en mållös första halvlek så bestämde sig James Nolan för att ge United ledningen tidigt i den andra, och det visade sig få en ketchupeffekt då Musa utökade ledningen till 2-0 bara två minuter senare.

Sedan dröjde det till den 93:e minuten innan Musa gjorde sitt andra i matchen och fastställde slutresultatet 3-0.

I lördags gick det desto sämre. Då hölls man mållösa av Nottingham Forest, som i sin tur fick in hela fyra bollar förbi Elyh Harrison.

Förlusten innebar även att sviten med obesegrade matcher i ligan stannade vid 10, vilket ändå är imponerande. Något positivt att ta med sig från denna matchen var dock att 15-årige James Bailey fick göra sin U18-debut när han byttes in i den 88:e minuten.

Förlust mot Barca

I samband med A-lagets match mot Barcelona så arrangerade klubbarna även en match mellan sina U19-lag. Matchen tog plats bakom stängda dörrar på Barcelonas träningsanläggning Ciutat Esportiva och slutade 3-1 till spanjorerna.

Matchen var den senaste i ett antal förbättringar som gjorts för att komplettera Akademi-spelprogrammet, som syftar till att ge varje spelare den optimala utvecklingsplattformen.

Manchester Uniteds akademichef Nick Cox hade följande att säga om initiativet.

”Vi strävar alltid efter att förnya oss och erbjuda upplevelser i världsklass för våra spelare. Vi har arrangerat den här matchen för att förbättra vårt befintliga spelprogram, komplettera vår volym av matcher och utsätta spelare för olika typer av upplevelser som de kommer att få om de når vårt första lag. Steve Higham och hans team har gjort ett utmärkt arbete på detta område genom att arrangera upplevelser i världsklass för våra spelare i olika åldersgrupper.”

”Att möta ett lag av den här kvaliteten är en fantastisk möjlighet men pojkarna kommer också att lära sig vad det innebär att representera Manchester United i Europa.

”Att spela i en annan miljö, en ny arena, kanske ett annat klimat och mot en alternativ spelstil är allt en del av deras inlärnings- och utvecklingsprocess. Vi ser alla verkligen fram emot matchen och fördelarna som det kommer att ge gruppen.”

Spelare i fokus

Föga förvånande så är denna upplagas ”spelare i fokus” Omari Forson. Forson har gjort fyra mål i sina tre senaste matcher, och då var han mållös i gårdagens match.

Forson kom till klubben från Tottenham i januari 2019, och i den följande säsongen fick han spela totalt 12 matcher där det för det mesta handlade om inhopp. Det blev dock två starter för Forson, och det var i en av dem som han registrerade sin första poäng för klubben.

Säsongen efter blev Forson en ordinarie del av juniorlaget där han startade majoriteten av lagets matcher, och på 13 matcher med U18 blev det fem mål och fem assist. Han fick även göra sin debut i reservlaget där han i debuten gjorde succé och stod för ett mål och två assist i en 6-2 seger över Derby.

Säsongen 21/22, alltså förra säsongen, så blev det poängmässigt en besvikelse för Forson. På 23 matcher blev det enbart fem mål och fyra assist.

Denna säsongen har han dock visat hur bra han faktiskt är, och i sin första ”fulla” säsong i reservlaget så har han hittills gjort åtta mål och två assist på 18 matcher.

Vidare till spelstil så är Forson en offensiv mittfältare som trivs bäst på kanterna. Väl där kan han spela både till höger och vänster, även om högersidan är att föredra då han är vänsterfotad. Forson har alltid varit väldigt teknisk, men i tidigare säsonger har jag tyckt att han ofta drog ned tempot i spelet och ofta gick på avslut istället för att passa. Detta har han utvecklat något enormt och hans spelförståelse håller nu en ganska hög klass.

Nästa ungdomskoll är planerad till den 6 mars.