Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förstaelvan

Eftersom vi MAX värvar en potentiell startspelare till är det läge att börja fundera hur Alexander tänker ställa upp sitt lag kommande säsong. Egentligen behövs inga större förändringar i ligaspelet eftersom vi tappade titeln på stopptid, öste in mål och drog in en herrans massa poäng. Och våra konkurrenter har än så länge inte värvat så att vi ligger i fosterställning och skakar på nätterna.
Men det är i Europa det lär till skärpning för att tidernas dunderfiasko inte ens ska finnas i bakhuvudet längre.
Kagawas position är den mest spännande och hur Fergie pusslar in honom i kommande förstaelva är det som gör att det kryper av förväntningar i mig.
Det finns två huvudalternativ som slår ut de andra:
1) Släpande bakom Rooney?
2) Snor han en kantplats till vänster av Young?
sen finns förstås detta:
3) Vi byter uppställning helt och kör 4-3-1-2.
Alternativ ett känns ju mest troligt och då ser en elva ut så här:

DDG

Rafael – Rio d.ä – Vida – Evra

Valencia – Carrick – Scholes – Young

Kagawa

Rooney

Nackdelen med den uppställningen är att vi då slänger bort antingen Chicharitos eller Welbecks utveckling. Fördelen är att vi förhoppningsvis får en väldig fart i omställningsspelet med snabba kanter och en snabb Kagawa som kan servera Rooney.

Alternativ två kan se ut så här:

DDG

Rafael – Rio d.ä – Vida – Evra

Carrick – Cleverley – Scholes

Valencia – Rooney – Kagawa

Här puttar vi in en extra central mittfältare och kör ett helt rakt 4-3-3. Fördel: Väldigt mycket bollspelande mittfältare. Nackdel: Inte nödvändigtvis lika mycket kantspel och vi tappar både Young (vars dödabollsspel är bäst i laget) och Nani.

Sista alternativet är kanske det mest kittlande. En 4-3-1-2 skulle generera väääldigt många mål, men frågan är hur vi skulle sy ihop den elvan. Så här kanske:

DDG

Rafael – Rio d.ä – Vida – Evra

Valencia – Carrick – Cleverley

Kagawa

Rooney – Welbeck

Eller? Känns crazy att se Valencia där, men vi har ju spelat med Fletcher som högerback och Carrick som mittback och Rafael som innermittfältare.

Vi är väl alla överens om målvakt och backlinje i samtliga uppställningar och att Rooney, Carrick och Valencia är givna av mittfältare/anfallare. Det ger Fergie tre platser att klura på. Om dom slåss Scholes-Cleverley-Anderson-Nani-Young-Kagawa-Welbeck-Chicharito-Giggs-Powell-(Jones)-Bebe. Och det tror jag att Fergie nöjer sig med. Sen återstår att se om han verkligen är nöjd med tre högkalibriga anfallare (Berba försvinner så småningom och Macheda hör inte hemma på den här nivån) eller om han tar in en gubbe till. Det är avhängigt hur ofta han tänker köra två man framåt. Det är inte direkt 90 procent av matcherna på den statistiken de senaste åren.

Om – OM – vi har tur med skador den här säsongen blir det också en utmaning för Fergie att hantera Evans, Smalling och Jones. Ingen av dom är i dag med i en förstaelva i mina ögon. Den som är närmast är Jones, men med tanke på hans trötta vår är han inte före Rafael som högerback. Evans och Smalling är förstås steget bakom vårt förstaval som mittlås.

Fast Fergie har ”fördelen” att veta att det här sista hösten som Rio startar som ordinarie och det vet Evans-Smalling-Jones också om och då kan de vara tålmodiga ett år till. Att dessutom ett frågetecken vilar över Vidas kropp efter korsbandet är också en ”fördel” när Fergie snackar med sin non-playing backtrio.

Som väntat ingen som pressade Fergie – vad jag såg – om konkurrensen på vänsterbacksplatsen i samband med presskonferensen i torsdags.

* Med risk för att jag tjatar, men jag kan inte släppa det: Shittys utlägg på anfallare de senaste fem åren är helt sjukt.

Sedan sommaren 2007 har dom köpt strikers för £300 miljoner. Mer än tre fucking miljarder! Bianchi, Bojinov, Benjani, Caicedo, Jo, Robinho, Bellamy, Adebayor, Tevez, Santa Cruz, Balotelli, Dzeko, Aguero … och ändå tjatar Mancini om att han behöver förstärka truppen.

Sånt kan jag ligga och irritera mig på när jag har svårt att sova.

* Det är en maffig arena vi ska spela på mot AmaZulu.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna