Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Left wing Welbeck

Ni som hänger här regelbundet vet att jag har ett gott öga till Danny Welbeck. Det finns även en hel del som inte har det. Dom har fel.
Danny Welbeck kommer kanske inte att bli en world beater i samma mould som Rooney, Ronaldo, Messi och Zlatan, men han kommer att bli en habil världsspelare. Han är ju visserligen det redan, annars spelar man inte så ofta som han gör i England och i United.
Men det är bara i ett av de lagen han gör mål regelbundet. Och det finns en förklaring till det.
För ett par år sedan hängde Fergie ut Rooney på vänsterkanten och visst, han gjorde sitt jobb där, men både han, Fergie och alla fans visste att det var att slösa bort talang. Nu gör han samma sak med Welbeck.
Och han vet om att han gör fel. Igen.
”At the moment, we have tended to play him wide left. I think he’s capable of playing there. He is a threat coming in off the wing and he has done that many times but I think he is a natural centre-forward. Danny’s best form has actually been with England. He has not had the opportunities with us to play centre-forward all the time but that will come. ”We’ve tended to play him wide left, which is maybe a little bit unfair to him but nonetheless he has shown with his form with England that he can be a real asset to us through the middle. That will come for him.”
Nu är jag inte riktigt med på hur mycket ”threat” Welbeck är när han hänger ute på vingen, men det är ju lätt att med fakta klargöra att han inte dominerar i poängligan. Grabben har startat åtta matcher och hoppat in i sex. Facit: 1 mål och 2 assist på 719 spelade minuter. Alltså 1 poäng var 240:e minut. Det skulle eventuellt jag fixa i United.
Men det är inte det lättaste att jobba med en arbetsuppgift som man inte är lämpad för eller inte vill utföra. Samtidigt är det svårt att förstå hur Fergie tänker när han ”lovar” att Welbeck får chansen som central anfallare. Det förutsätter nästan att van Persie ska gå sönder, om nu inte Fergie menar strömatcher.
Är han då värd chansen han får av Fergie? Eller får han så många tillfällen att imponera bara för att han är Made of Manchester?
Givetvis är han värd det. Han har en modern spelstil som, när/om den är färdigställd och färdigslipad, kommer att göra honom till en perfekt truppspelare i United. Bra teknik, bra positionsförmåga och ett lagom (?) stort ego. Den essentiella frågan är fortfarande densamma: Kan han förbättra sitt målsnitt i United? Har han verkligen det i sig?
För det är det som krävs. Och då krävs det samtidigt att han får spela centralt.
Vi lär få se honom på planen i Istanbul i morgon. Risken är dock stor att Fergie kör honom till vänster igen.
* Som väntat får majoriteten av de som skämde ut sig i Norwich i lördags vila och slipper resan till Istanbul. Kagawa är inte med, men förhoppningsvis visar han upp sig på lördag.
Truppen innehåller i stället dessa lirare: Sam Johnstone, Anders Lindegaard; Rafael, Alexander Buttner, Phil Jones, Tom Thorpe, Marnick Vermijl, Scott Wootton; Michael Carrick, Davide Petrucci, Larnell Cole, Tom Cleverley, Darren Fletcher, Anderson, Nick Powell, Ashley Young, Ryan Tunnicliffe; Javier Hernandez, Joshua King, Danny Welbeck, Federico Macheda.
Det ger oss en potentiell elva:

Lindegaard

Rafael – Jones – Wootton – Buttner

Fletcher – Cleverley – Powell – Anderson – Welbeck

Hernandez

I det här läget är det lika svårt att spå en startuppställning i CL som i COC, vilket ju är anmärkningsvärt. Det var väl inte riktigt det här Fat Cat hade i tankarna när han införde CL i början av 1990-talet – att lag kan köra med B-/C-laget i sista två gruppspelsmatcherna.

Det mest fascinerande är vår backlinje där Marnick Vermijl och Tom Thorpe är alternativen till de ovan nämnda. Jones lär knappast fixa 90 minuter (eller?) och då skulle det inte förvåna mig om Carrick i något läge av matchen spelar mittback.

Framåt vore det helt ointressant att se Macheda spela. Däremot vore det högintressant om Joshua King fick chansen – grabben är ju landslagsspelare i Norge trots att han knappt är aktuell ens för bänken i United. Tyvärr – för honom själv i första hand – lär han tvingas lämna klubben antingen i januari eller i sommar för att inte stagnera.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna