Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vår bästa elva?

Alex Ferguson, vår favoritskotte alla kategorier, har under hösten haft problem att hitta sin bästa elva. Till stor del beroende på skador, framförallt på backar och yttrar, men också för att han känt sig fram. Jag har inte haft ork att gå igenom hur många olika uppställningar han använt, men det känns som lika många möjligheter som det finns drag i ett parti schack.

Han har också provat på ett helt vinglöst lag med blandade framgångar. Mot Newcastle i ligacupen såg det stundtals bra ut, men spelarna – och hela jävla klubben! – är så inställda på att ha en ytter att lägga ut bollen på att det sett amatörmässigt i vissa lägen.

Det är dock en elva som sticker ut av alla han provat.

David De Gea

Rafael – Rio – Evans – Evra

Valencia – Carrick – Cleverley – Young

Rooney

van Persie

När de här knappa dussinet pojkar startat våra matcher har det gått bra. Synnerligen bra. city borta, Arsenal hemma, Chelski borta … segrar varje gång. Nu lär ju Evans få flytta på sig när/om Vida fortsätter hålla sig hel, men det är ju inte där balansen och nyckeln till framgång sitter. Sen kan man ju ifrågasätta Ashley Youngs närvaro och kanske Kagawa kan komma in och variera från den kanten. Nani är som bekant på väg bort, kanske redan i januari.

Manchester United under Alex Ferguson har i 26 års tid förlitat sig på yttrar. Från Jesper Olsen, via Lee Sharpe och Ryan Giggs till Cristiano Ronaldo och Antonio Valencia, alltid haft kantlirare som slickat linjerna och matat in mackor till målkåta skyttekungar.

Dessutom blir omställningsspelet helt annorlunda med killar som Young och Valencia i startelvan. Och Rooney centralt, strax bakom vår nye favvo-holländare, är en helt annan figur än den som dras längre tillbaka och blir mer mittfältare. Det offensiva spelet blir lidande när han kommer för djupt.

Jag minns ofta och gärna när jag såg den här kontringen på plats. Himmelskt.

* Phil Jones har varit bra i två framträdanden sedan återkomsten efter ett halvår i skuggan. Båda gångerna har det varit som högerback och det ska bli intressant att se om han kan pusha Rafael ytterligare där eller om Fergie kör honom som mittback ibland och mittfältare då och då. Jag hoppas givetvis på alternativ ett, men det sägs ju att Fergie ser Jones som en defensiv mittfältare.

Själv har i alla fall Jones lärt sig mycket efter maj-dramat.

”It was crazy to be part of it. You went from high to low in the space of about 10 seconds. We thought we’d done it and then we hadn’t.

”But I think we’ve bounced back from that, got over it and started the season really well – albeit with a few hiccups here and there – and now we’re in a strong position. The manager just told us: ’Always remember this experience and don’t let it happen again’.”

Fergie fortsätter in i sitt åttionde decennium på jorden att på sitt sätt installera vinnarmentaliteten i sin klubbs framtid. Viktigt.

* Martin O’Neill sa efter matchen i lördags att United mycket väl kan ha fixat titeln när man införskaffade Robin van Persie. Och det är bara att instämma. Det är förstås för tidigt att jämföra honom med Kungen, men han har samma kvaliteter och kan på samma sätt vara ”the final piece of the jigsaw”. Visst tyckte vi att han var oerhört bra när han var i Arsenal, men nu när vi sett honom i världens vackraste tröja (bildligt, årets pyjamas kommer knappt in på topp 20-listan) är det häpnadsväckande vilket kap vi har gjort.

Han och Rooney har tillsammans startat 12 matcher under hösten: Det har givit 12vinster och 16+14 från duon.

* Kul i artikel-länken ovan om O’Neill att Ian Herbert också noterade att Jones gjorde Valencia överflödig:

At times, he and Antonio Valencia were operating so close together on the flank they shared that the Ecuadorean looked redundant and Jones was at the hub of the excellent first half-hour’s football.

* Carrick-Cleverley är den i dag starkaste uppställningen centralt och speciellt Cleverley, men även Carrick som är underskattade i den aspekten, är oerhört skicklig på sitt one-touch-spel.

Check this out:

och ni minns väl lördagens vackraste anfall?

(giffarna som vanligt från Twitter-United-supportern @beautifullyred

* It’s the season to be jolly. Även för United-spelarna.

Läs.

* Var Rooney hängde i dag, undrar ni?

Schweiz svarar jag. Han är ju 27 bast, grabben, och snart ett tränarämne på riktigt. Haha, kan ni föreställa er Rooney som tränare? Det går inte. Det är lite som när man försöker tänka på univerums uppkomst och allt det där – man kommer till en gräns där det inte går att tänka längre.

* Lång väntan på Swansea, men sen smäller det i princip varannan dag i ett par veckor.

Fantastic. Och nu väntar vi bara på nästa comeback: That Japanese lad.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna