Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Talk of the back four


När formaliteterna är avklarade, bucklan skickad i luften och konfettin i vädret börjar även vi fans på allvar våra förberedelser inför kommande säsong.
Bloggen kör en liten serie om de olika lagdelarna och då målvaktsfrågan är en icke-fråga i min värld flyttar vi fram positionerna direkt och kör helt enkelt igång med backlinjen.
Det blir en mischmasch av tankar. En liten open brainstorming.
 
Nuvarande uppställning:
Högerbackar: Rafael, Phil Jones, Chris Smalling (Antonio Valencia).
Vänsterbackar: Patrice Evra, Alex Büttner, Fabio (Jonny Evans).
Mittbackar: Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Chris Smalling, Jonny Evans, Phil Jones.
 
Finns i bakgrunden:
Högerbackar: Michael Keane, Marnick Vermijl.
Vänsterbackar: Tyler Blackett, Sean McGinty.
Mittbackar: Michael Keane, Scott Wootton, Frederic Veseli, Michele Fornasier, Luke McCullough (Tom Thorpe).
(Bland övriga ”unga” Unitedspelare hittar vi bland andra Wesleys lillebror Reece Brown. Reece blir 22 i höst och har varit utlånad till fem klubbar under sin Unitedkarriär utan att det hjälpt honom att få chansen i United så honom räknar jag bort helt från en potentiell uppflyttning till A-truppen)
 
Den unga spelare som vi har högst förväntningar på är Michael Keane, just nu i Leicester. Keane har spelat till sig en plats i Englands U21-landslag tack vare sina insatser hos Rävarna. Steve Walsh, gammal Leicester-legend, säger så här om honom:
”I think he is a terrific player and is developing nicely. He has youth on his side and is still learning the game, and I rate him very highly. From his composure and his manner, you can see how he has been taught at Manchester United.
”He can play and can read the game well, and has forged a great partnership with Wes Morgan.”
Även Marnick Vermijl, på bänken senast, kan få fler chanser och bör rimligen få spela redan i vår om vi vinner derbyt.
 
Ur den översta gruppen har vi tre osäkra kort till höststarten i Patrice Evra, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic. Alla tre kan mycket väl stanna, men en eller ett par av dem kan lika gärna försvinna.
Om vi utgår ifrån att samtliga tre stannar, kan då trion känna sig säker på en plats i en förstaelva?
Vi återkommer till det.
 

Med tanke på att Fergie hellre säljer sin själ än köper etablerade innermittfältare och nu dessutom gärna använt Phil Jones där kan vi i alla fall räkna bort honom som en konkurrent om mittbacksplatsen, i alla fall kommande säsong. Så mycket tyder jag Fergis lovord om pojken i senaste Inside United:
”Jones is going to be a fantastic player. His talent is unbelievable. His best position is centre-back but you could play him anywhere. I think you could play him centre-forward. He’s just that type of player.
”He’s an animal for football. He grasps the game, he understands it. Play him right-back? Brilliant. Play him centre midfield? No problem. Play him centre-back? Terrific.
”He’s just one of those unusual players you get now and again who can play anywhere. We’ve not had a player like him in terms of someone who can play at that performance level since – well, the closest you could get would be Brian McClair.”
Skapliga ord och de bevisar också hur skicklig Fergie är på just man-management. Phil Jones vill spela mittback helst av allt, då lyfter Fergie fram att hans bästa position är just mittback för att visa utåt och för Jones att han minsann håller honom högst där.
Men för att få en ”ursäkt” att spela honom överallt annars tar Fergie i så han nästan spricker med lovord om hur skicklig Jones är på att anpassa sig till andra roller.
Så: En Jones som kanske är lite ledsen över att han inte får spela centralt i backlinjen (hur många matcher har han startat där den här säsongen, två?) blir glad när han får höra hur ofantligt stor talang han är som klarar av flera roller.
Dessutom sa Fergie så här om Jonathan Evans:
”He’s 25 years old now and, hopefully, for the next six or seven years, he could be a regular centre-back for us. Obviously, Rio (Ferdinand) is 34 and (Nemanja) Vidic is 31. Patrice Evra is 31 so, in that sense, players like (Chris) Smalling, Jones and Evans will come to the fore.”
 
Förutom att den nuvarande besättningen är mer än kapabel – det visar om inte annat det fantastiska försvarsspelet i ligan den senaste månaden – så har vi ju ändå snacket om att en viss Garay ska vara på ingång i sommar. Om det stämmer kan rimligen inte BÅDE Rio och Vida bli kvar.
Om vi tar Rio, 35 år i november, så har han de senaste säsongerna visat hur bra han fortfarande är och till slut kunde inte ens Roy Hodgson blunda för det faktum att Rio fortfarande är Englands bäste mittback. Men knäckefrågan är hur Fergie resonerar kring hans framtid. Tror han att Rio har en säsong på den här nivån kvar?
Ja, bör det rimliga svaret vara. Fergie KÖPTE ju Laurent Blanc när han var just 35 bast.
Men vad tänker Rio? Nöjer han sig med en lönesänkning och ett ettårserbjudande? Får han några garantier från Alexander?
Är det därför Fergie har Garay som plan B?
Det kanske är så att vi snarare borde fundera på hur Evans och Smalling resonerar. Om nu Rio tackar nej och Fergie väljer att ta in Garay lär det inte bli MER speltid för en sån som Smalling (Evans ligger ju i nuläget före). Garay blir 27 i höst och har rimligen sex-sju år – minst – kvar på högsta nivå. Har Smalling ro att vänta?
 
På vänsterbacken har Patrice Evra ett år kvar på sitt kontrakt. Och han har gjort en aningen mer stabil säsong än de två föregående och dessutom mosat in mål. Men han är inte samme spelare som han var runt 2007-2009 och jag skulle inte bli chockad om Fergie valde att göra sig av med honom i sommar och ta in Leighton Baines. Samtidigt är Evra en av dessa så kallade kulturbärare och dessutom är han ju dj i omklädningsrummet och den här typen av egenskaper ska inte underskattas.
Blir Evra kvar återstår frågan hur Fergie ser på Büttners framtid. Av det vi sett under säsongen är det svårt att avgöra vilken sorts framtid han har. Vi kan i alla fall fastslå att han inte är ett förstaval, men kan han bli det? Det känns tveksamt.
Och vad händer med Fabio da Silva? Rimligen blir antingen han eller Büttner ivägskeppad. Känns inte som en av dom skulle vara nöjd med bara reservlagsspel 13/14.
 
På högerbacken har vi det så gott ställt att det inte finns någonting att snacka om. Rafael da Silva är given som förstaval där även i höst och antagligen i minst ett decennium ytterligare. Han kan faktiskt vara den ende som är HELT säker på att ha en plats i en bästaelva i höst.
 
Slutsats: Det är i dagsläget helt omöjligt att sia om hur Fergie ser på sin defensiv hösten 2013, först och främst med tanke på Rios, Evras och Vidas kontraktssituation. Vad vi vet är att om alla stannar så har vi TRE uppställningar som skulle klara sig bra. De två första skulle hålla i ett topplag i PL och den tredje i de nedre regionerna.
A: Rafael – Rio – Vida – Evra.
B: Jones – Smalling – Evans – Büttner.
C: Vermijl – Wootton – Keane – Fabio.
Den enda anledningen att ta in en spelare som Garay är om Rio bestämmer sig för att dra, alternativt inte erbjuds en fortsättning/får ett skambud. Och inte ens då känns det som en position där det måste förstärkas, förutsatt att det inte blir en plague av skadade mittbackar igen.
Oavsett vad som händer på in- och utfronten i defensiven så är det inte en lagdel som bekymrar mig det minsta. Förutsatt – än en gång – att grabbarna håller sig någorlunda hela.
 
Next up: Mittfältarna. Håll utkik.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna