Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nya tider


Ed Woodward känns som en världens mest tidsoptimistiska företagsledare. Vi väntar och väntar och väntar på att han ska överhuvudtaget uttala sig om några andra affärer än amerikanska läskedrycker och japanska färgtillverkare. Kanske väntar vi förgäves. Kanske är han med tvillingarna på Mallis och slår dank. Kanske blir Wilfried Zaha den ende med chans på förstaelvan som kommer in. Det vore inte unikt. En titt på exempelvis 2010 köpte han Smalling och Hernandez innan sommarens transferfönster öppnades och sen kom inga tunga namn in.
Annars har han varit tidigt ut med sitt första stora köp, förutom Berba 2008 förstås:
2012: Shinji Kagawa, 5 juni.
2011: Phil Jones, 13 juni.
2010: Både Chris Smalling och Javier Hernadez köptes innan sommaren. Sen kom inga stornamn in.
2009: Antonio Valencia, 30 juni.
2008: Dimitar Berbatov, 1 september.
2007: Nani och Anderson, 30 maj.
2006: Michael Carrick, 31 juli.
I dag är det alltså hela sju år sedan Fergie köpte Carrick för £18,6 miljoner, ett köp som fick många att höja på ögonbrynen. Som exempelvis Mark Longden i Independent Manchester United Supporters’ Association:
”I cannot understand what is going on. I have not spoken to anybody who, when £18.6m became available, would have spent that on Michael Carrick.
”But people have questioned Sir Alex Ferguson’s judgment in the past and finished up with egg on their face and I hope it happens again.”
Han reserverade sig snyggt där.
Carrick är den senaste lyckade innermittfältaren som kommit in. Hargreaves var visserligen bra under sin första och enda riktiga säsong, men en ynka säsong är inte riktigt nog. Anderson har kanske gjort fem kanonmatcher på sex år och sen är det empty, tomt i den kategorin.
I dag skriver pålitlige Andy Mitten i Manchester Evening News att United ska lägga ett tredje bud på Frasse Fabregas, ett bud som toppar transferrekordet på £30,75 miljoner pund som vi gav för bulgariske gud. Det absolut märkligaste i den här soppan är att Moyes så frispråkigt berättat om buden på honom. Vad är egentligen syftet med det om det riskerar rinna ut i sanden? Han kan ju bara förlora på det om det inte blir något. Med Thiago behövde han inte tappa ansiktet på samma sätt eftersom United aldrig bekräftade något intresse. Blir det ingenting med Cesc ligger både han och United pyrt till. Dels för att man inte lyckats med en offentliggjort transferförsök och dels för att det då måste till någon annan av samma kaliber. En Fellaini eller Cabaye skulle innebära att en klubb av Uniteds storlek fått nöja sig med andrahandssorteringen.
Jag har från början varit övertygad om att United fått starka indikationer från Frasses läger att det finns ett stort intresse att flytta till Old Trafford och att Moyes kunnat gå ut officiellt trygg i vetskapen om att affären borde gå i lås. Jag är fortfarande inne på det spåret, och att Frasse varit lika tyst som Rooney om sin framtid visar en hel del, men det drar ju verkligen ut på tiden oroväckande länge. Och när vi tänker efter: Om det fanns intresse från katalanens sida, varför skulle då Moyes behöva gå ut och berätta om buden? Det är ju sånt där som Barca och Real pysslar med för att de vill sätta griller i huvudet på en spelare, väl medvetna om att han kommer så småningom.
Sen får vi inte glömma att den tragiska nyheten om Titos återvändande cancer kan ha inverkan på affären. Det fanns nog inte med i beräkningarna när Fergie och Moyes gjorde upp om budet och kan ha förändrat läget. Vi ska dock minnas att vi bör tro lika mycket på Barca som på United. De säger att Fàbregas inte är till salu – United säger att Rooney inte är det.
* Sommaren 2000 köpte United exakt noll spelare.
Sommaren 1997 köptes Jonathan Greening och Henning Berg in. Läge att tänka på det när vi nu sitter som på nålar och väntar, och vissa av oss långt där inne i djupet av det rödaste av röda Unitedhjärtan tror och eller hoppas på Bale och eller Ronaldo, på att världen ska förändras till det bättre för oss fans.
Själv är jag fullkomligt nöjd med truppen. ”There’s no value out there”.
Tummis.
* ”AIK will be very fit” säger Boleslaw.
TV6 sänder för övrigt matchen på tisdag.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna