Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ett gäng till rakning

team
Snart är en tredjedel av säsongen avverkad. En tredjedel som känts som många tredjedelar i ett med tanke på omvälvningarna. Vi har inte sett så många tydliga, nya aspekter i United under Moyes jämfört med United under Sir Alex. Även Fergie kunde göra defensiva byten, som Rooney mot Smalling, men han kom ju undan med det så många gånger att man inte reagerade på samma sätt som när Moyes misslyckades direkt med det.
Möjligen att han försökt kopiera sin Baines-Pienaar-kant in i Uniteds spel. Evra har fått stort ansvar att gå framåt. Det hade han förstås tidigare också, men det har varit mer tydligt under hösten. Men Fellainiexperimentet har inte alls fungerat än även om det såddes små frön i Spanien förra veckan.
Vi lär ha fler svar efter årsskiftet, men redan i dag kan vi i alla fall sätta ett första betyg på spelarinsatserna under den utvalde. Den utvalde som inte tvekar att peta spelare om de inte håller standarden han kräver. Efter derbyt har exempelvis fyra spelare ur startelvan fått stryka på foten. Rio har börjat en ligamatch sedan dess, medan Ashley Young, Fellaini och Welbeck inte startat någon. Och Antonio Valencia fick vänta över en månad på sin nästa chans. Den beslutsamheten måste man gilla hos Moyes.
Goalies
DDG – 8
Precis lika bra som förra säsongen – kanske till och med ännu bättre. 
Journalisten Patrick Barclays berömda sågning efter att ha sett DDG ett par matcher under hösten 2011. I klass med Hansen och kidsen-uttalandet:
“How on earth could Ferguson and all his millions of goalkeeping [scouts]… is Tony Coton still there? Whoever. He’s had Alan Hodgkinson over the years. How on earth they could have watched this boy, week in week out, and then signed him for the first team. I just don’t know.
Well, vi Unitedfans visst direkt att vi hade en oslipad diamant. Det bästa av allt är att den inte är tillnärmelsevis färdigslipad heller. Grabben är 23 bast och ordinarie förstekeeper i världens största fotbollsklubb. Samtidigt är han fjärdemålvakt i Spanien.
Lindegaard – nope.
Amos – nope.
 
Defensiven
Rafael – 7
Efter förra säsongen har kravnivån lyfts på Rafael, men än har han inte lyft sig. Dock kvar på ungefär samma höga nivå, tyvärr även när det kommer till skadeelände. Får svårt att utvecklas till den absoluta världstoppen om han inte får spela 30 + i ligan kontinuerligt. Förra året blev det 28, lika mycket som de två föregående tillsammans, och vi såg ju direkt hur stora kliv han tog.
Evra – 6,5
Skulle han inte ge fullkomligt fan i att jobba hem, som mot Arse i slutet senast, skulle det ha synts i betyget. Har som sagt fått stort förtroende att ta hand om vänsterflanken och gjort det finfint framåt. Bakåt har han varit hyfsad i positionsspelet, men när han blir överspelad är det som att han skiter i det. Kanske surar för att Moyes verkligen vill ha en ny grabb på hans position.
Rio – 5,5
Ingen minnesvärd säsongsinledning för Peckhampojken som nu ramlat ner i rangordningen bland mittbackar och får anses ligga bakom både Vida och Evans. Frågan är om de 35-åriga benen har det som krävs för att slå sig tillbaka in i startelvan. Det känns tveksamt, men han har överraskat förut.
Vidic – 7
Jag är fortfarande mäkta imponerad över hur bra han kommit tillbaka efter den där korsbandsskadan. I vissa matcher har han varit lika bra som runt 2008-09 och det är ingenting annat än häpnadsväckande. Lite skumt att klubben och han inte kommit överens om en kontraktsförlängning än. Det ryktas, som vanligt, om en flytt till Italien i sommar. Det känns som att han har en säsong till att ge oss. Minst. 

Evans – 7.
En klippa nuförtiden. Med backlinjens passningssäkraste vänsterdojja. Ingen oro således när nu Rio och Vida kommer till åren, framtiden är säkrad på en nyckelposition och här har vi en potentiell kapten eller åtminstone vicekapten när Vida och Evra är väck.
Smalling – 6,5.
Frågan är om det är till mer skada än nytta att Rafael har Samuel L Jacksons benstomme från Unbreakable. Visst, han får spela, men han får spela på en position där han inte är som allra bäst. När han spelar högerback är han bra i uppskattningsvis var tredje eller fjärde match och det är inte okej. Koncentrationsmissarna kvarstår även i höst, men han är en oerhört pålitlig backup i dagsläget.
Jones – 8.
Redan startat tolv matcher och imponerat lika mycket som under sin första höst. Förra säsongen hade han startat en enda vid motsvarande tidpunkt på grund av skada. Verkar ha fått en starkare grundfysik, benen och musklerna håller bättre även om han ligger i snitt tre-fyra gånger per match och vrider sig i plågor.
Büttner – 5.
Han är ingen Unitedspelare och han kommer aldrig att bli det. Dessutom känns han mer som en vänsterytter än som vänsterback. Hade garanterat varit väck redan om Coentrao eller Baines kommit in i somras.
Fabio – 5.
Tvillingarna lär göra sin sista säsong tillsammans då Fabios kontrakt går ut i sommar.
Mittfältare
Giggs – 6,5.
Otroligt nog är han fortfarande inte regelbundet dålig och med honom centralt har United gjort några av sina bästa insatser i höst. Om drygt två veckor blir han officiellt en medelålders man och spelar han mot Cardiff går han in på topp 3 på listan över Premier League-historiens äldsta utespelare genom tiderna. Bryan Robson har den platsen med sina 39 år och 355 dagar. Giggs kommer även att passera tvåan Gordon Strachan i vår, men för att går förbi Edward Sheringham måste han köra en säsong till. UPDATE: Kevin Phillips är tvåa efter sina inhopp för Palace under hösten och uppe i 40 år och 88 dagar.
Carrick – 6,5
Kraven är också här högt ställda och Carrick har inte funnit sig riktigt till rätta hittills. Han är van vid partnerbyten, men den här gången måste det ha varit en chock att få en HELT NY kompis i Fellaini och det kan ha påverkat hans slow start. Liksom skadan. Carrick är ju aldrig skadad. Egentligen. Tidigare år har han varit som allra bäst på våren, jag litar på att det blir så igen. Och när förlänger han egentligen? UPDATE: Som genom Guds försyn kommer nya uppgifter i kväll om att Carrick är på väg att skriva på ett tvåårskontrakt. 
Anderson – 4
Apropå höga krav: Det är väl ingen av oss som har det längre på Ando? Jag höll ut länge och gav upp om Ando först under förra säsongen. Ingenting han visat under sina knappt två timmar i PL i höst har fått mig att tänka om. Och att man/jag fortfarande, sex år efter hans ankomst, inte riktigt listat ut vad hans spelstil och styrkor är gör det hela lite sorgligt.
Young – 4,5
Martin Samuel skrev en tänkvärd krönika om Ashley häromdagen. Den satt inte i krysset, men det är bra att flera ögon tittar på saker och ting ur flera vinklar. Ashley har inte haft det lätt. Han blev utbytt efter 50 minuter i katastrofderbyt och har nu, snart två månader senare, inte spelat en minut till i Premier League. Inte så märkligt med tanke på hans bleka insatser och hans ständiga dykande, den enda spetsegenskap han förfinat under sin tid i United. Han har spelat i fyra PL-matcher i höst och har 1 vinst, 1 kryss och 2 förluster.
Säljs rimligen i sommar även om januari kan vara ett alternativ om Young nu tror att han kan slå sig in i Englands VM-trupp igen. Frågan är hur mycket United kan få för honom. £10 mille? Är det rimligt? Jag skulle vara nöjd med £8-9 miljoner.
Cleverley – 6
Kom in och gjorde ett kanonjobb som defensiv mittfältare mot Arsenal i söndags. Men han är ju i grunden en snabbspelande offensiv innerfältare, något vi dock inte sett så mycket av i höst. Känns fortfarande som att han väntar på sitt rejäla genombrott.
Valencia – 6.
Inte så dålig som förra säsongen. Inte så bra som säsongen dessförinnan. Det är mellamjölk all over Tony i höst. Han är stabil, han sliter, han passar hemåt, han utmanar inte längre, han har lagt ner sina tokhårda och effektlösa markinlägg. Han är tämligen ofarlig framåt. Han är ofta stenhård i närkamperna. Men jag ser hellre honom som inhoppare, med en mer kreativ och fantasifull tjomme från start.
Zaha – nope.
En match, i ligacupen, är för lite för att sätta någon dom på.
Januzaj – 8.
Så klart den absolut största positiva influensen från kantspelet i United. Det här är framtiden, den som nästa stora Unitedlag kommer att byggas kring. Förhoppningsvis kan han redan nu klargöra om han också när en dröm om att gå till Barca eller Real så slipper det komma som en överraskning när han är 23-24. Eller så kniper han om det så vi får njuta av hans balans, spelsinne och skjutande helt ovetande.
Kagawa – 6
Fortfarande ”misshandlad” med utgångspunkt från vänster (som han även har i Japan). Vi har ju sett hur otrolig skillnaden blir när han flyttar in i mitten. Dock har vi sett tendenser på att han börjat vänja sig vid vänstern och mot Arsenal var han den Unitedspelare med flest brytningar, tacklade bra och snodde bollen 6 gånger (som jämförelse hade Flamini 4). Det ”värsta” som kunde hända honom var dock Januzajs genombrott då den lille belgalbanen ”snor” speltid av japanen. Jag tror dock fortfarande att Kagawa kan spela en viktig roll den här säsongen.
Fellaini – 5,5
Nej, det har inte blitt så bra det här – än. Kom till United och skulle få spela i sin favoritposition som defensiv mittfältare, en position han inte permanent besatte under sina säsonger i Everton. Då är det klart att han ska ges utrymme att anpassa sig till en helt ny omgivning, men samtidigt har han varit i ligan i fem år och har sin gamla tränarstab runt sig. Jag ger honom några månader till innan jag kallar honom flopp.
Nani – 5,5
Upp och ner. Nanis mellannamn. Få bemästrar så höga toppar och djupa dalar inom loppet av en vecka som Nani. Inte spelat sedan han blev utbuad mot Stoke efter en skitmatch.
Anfallare
RvP – 8
Uniteds bäste spelare, kvalitetsmässigt. Inga konstigheter. Skönt att han får vila i ett par veckor i och med att han skippar landskamperna. Skickligt av Moyes, Fergie-style.
Rooney – 8,5
Uniteds bäste spelare, sett till helheten där vi även räknar jävlaranamma och work-rate. Man får lite Keane-känsla när han är i den här formen. Det är som att alla spelare runt om dras med i hans entusiasm och smittas av hans vinnarskalle. Ska bli spännande att höra nästa kapitel om hans fortsättning i klubben. Antingen blir det ett nytt kontrakt innan sommaren eller så drar han. Med honom går det inte att få någon känsla alls, så jag säger att det är 50-50.
Welbeck – 6
Mål mot Swansea i premiären och den ende Manchesterfödde i laget såg ut att gå mot en lysande säsong. Men det har blivit en sönderryckt sådan hittills för Daniel som inte heller startat i ligan sedan derbyt. Gått skadad i några veckor på slutet, men när han är tillbaka har han en del att fortsätta bevisa. Frågan är var Moyes ser honom om ett par tre år när RvP närmat sig slutet av karriären – som spjutspets eller kantspelare?
Hernandez – 6,5
Antagligen den anfallare med bästa goals-per-minutes-ratio United haft i Premier League, men det räcker inte i det här laget. Allroundspelet är fortfarande inte tillräckligt och han själv börjar inse att det kanske är dags att röra på sig. Jag skulle, som jag skrivit flera gånger förut, inte bli besviken på honom om han valde en framtid utanför Old Trafford. Han måste känna sig frustrerad när han går in och gör mål mot Liverpool och Stoke och sen bara degraderas till bänken, skoningslöst.
 
Skala:
1: Ali Dia.
2: Carroll.
3: Obertan.
4: Bogarde.
5: Carragher.
6: Nevilles.
7: Irwin.
8: Keane.
9: Cantona.
10: Ronaldo.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna