Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vi går mot en sjuhelvetes vår

därren
Nytt år, nytt liv ekar i de svenska folkhemmen i dag. I morgon viskas det och bönas om uppskov för ytterligare en dag med pizza. För oss som upptäckt det fenomenala med att ha engelsk fotboll i allmänhet och Manchester United i synnerhet som passion innebär det nya året del 2 i Historien om Mannen som Ersatte Mannen.
David Moyes Manchester United har åtta poäng upp till serieledning. En avsevärd skillnad jämfört med femton. Problemet med eventuella titelaspirationer är att det inte bara är ett eller två lag framför. Det är fem. Jag avskrev alla möjligheter att försvara ligan efter 0-1 mot Newcastle och trots den avsevärda förbättringen, både spelmässigt och resultatmässigt, ser jag ingen anledning att revidera det beslutet. Topp fyra blir inte superduperenkelt heller, men Everton ska vi förstås passera. Rimligen även Liverpool också, fast när jag tänkte så slog det mig att Dalglishs t-shirts spelat väldigt många bortamatcher mot topplagen.
Och så här ser det ut för pojkarna som ockuperar platserna 1-8:
Topp 8 hemma-borta, resterande program:
Arsenal
Hemma: United, Newcastle, city.
Borta: Liverpool, Spurs, Chelsea, Everton.
City
Hemma: Chelsea.
Borta: United, Newcastle, Tottenham, Arsenal, Liverpool, Everton.
Chelsea
Hemma: Newcastle, United, Everton, Spurs, Arsenal.
Borta: city, Liverpool.
Everton
Hemma: Arsenal, United, city (sista tre hemmamatcherna i rad)
Borta: Liverpool, Spurs, Chelsea, Newcastle.
Liverpool
Hemma: Newcastle, Everton, Arsenal, Tottenham, Chelsea, city.
Borta: United.
Spurs
Hemma: City, Arsenal, Everton.
Borta: United, Newcastle, Chelsea, Liverpool,
Newcastle 
Hemma: United, Spurs, city, Everton,
Borta: Chelsea, Arsenal, Liverpool.
Således en milsvid skillnad mellan Liverpool och city. Betänk då att de enorma problem city hade på bortaplan i början av säsongen inte kom mot några potentiella titelkandidater. Det är fördel Liverpool här så det sjunger om det och de kan omöjligen snacka bort det om de missar topp 4. Och hur ser Uniteds program ut då?
Jo, vi har hemmamatcher kvar mot Newcastle, city och Liverpool kvar efter morgondagskvällen. Borta mot Chelsea, Arse och Everton. Hyfsat lätt, hyfsat svårt.
Senaste säsongerna har följande poäng räckt till CL: 73, 69, 68, 70, 72. United stoltserar, nåja, med 34 i dag och måste med historien som måttstock ta minst lika många till. Gärna några fler. Med tanke på hur lagen spöat varandra till höger och vänster och upp och ner så kan jag inte tänka mig att det behövs mer än 70 när säsongen summeras. 36 poäng på 19 matcher, varav 10 hemma, ska vara ett krav.
Men vilka ska vi då gneta oss förbi för att ta oss in som topp fyra, förutom Everton som jag tar för givet om nu Liverpool har den där enorma hemmafördelen under 2014? Jag tror faktiskt ändå att vi får rikta in oss på just Liverpool med Arsenal som alternativ räddningsplanka. Chelsea har ett gynnsamt schema och även om city har ett klurigare har de en trupp som bör sparkas ut ur landet om den inte fixar topp två. Arsenal på Emirates 12 februari kan avgöra väldigt mycket för hur bådas säsong slutar och hur själva matchen slutar kan till en icke betydande del bero på skade- och värvningsjanuari för Moyes/Wenger. Samt hur Fletchers kurva ser ut. Kommer han igång på riktigt, på riktigt, kan vi börja dream big igen. Inte bara för hans spel, utan för hans hjärta, hans status i klubben och i omklädningsrummet. Dock ska han inte anses som en ”värvning” med tanke på att han lika gärna kan tvingas göra uppehåll ett år till eller lägga av, anytime.
Feeling för topp fem i maj, as of now:
1) city, 2) Chelsea, 3) Arsenal, 4) United, 5) Liverpool.
Det kommer att bli en sjuhelvetes vår där både Moyes och United oftast hittat en säsongsbetonad förmåga att alltid vara bättre på den delen av säsongen. Och så har vi cupspelet som örtsmör på entrecoten.
Jag garanterar minst en titel när säsongen är över.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna