Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Future of The Current Crop

Samma dag som Ed uttryckte: ”Squad will be absolutely deep enough and ready to challenge on all front in all competitions next year” känner jag att det är läge att åtminstone börja nudda vid säsongen 2015-16. Vi är redan klara för minst kval till Champions League och kan med dunderflyt till och med undvika det.
Gareth Bale, Thomas Müller, Ilkay Gündogan … det är färdiga världsstjärnor det snackas om. Medan Memphis Depay är ett Unitedköp av gammalt klassiskt slag – en supertalang som ännu inte blommat ut helt till en superstar – är det numera de förstnämna namnen vi får vänja oss vid, inte bara i tidningarna utan även på bilder i bilar på väg till Carrington. Vi är alla medvetna om att The United Way förändrades i grundvalarna sommaren 2014 och den vinden ligger kvar med samma tryck nu som då.
För att bibehålla statusen som världens – tillsammans med Real Madrid – största fotbollsbusiness är vägen enkelriktad och utan vändplatser. Det är crème de la crème som behövs på positioner som i dag innehåller antingen medelmåttighet, ålder eller skadebekymmer, eller samtliga dessa tre egenskaper. Halvfärdiga lirare kan bara ta oss en bit på vägen, som till topp fyra. Och när världsnamn – som Falcao och Di María – misslyckas är man oundvikligt hopplöst efter i striden om titlarna. Så små är marginalerna.
Med Memphis Depay in har United bara påbörjat fas tre i post-Fergielivet. Sommarens transferfönster är det tredje sedan Den Gamle lämnade oss i sticket och nu finns absolut inga som helst ursäkter för att misslyckas som i de två tidigare. Tränaren har haft ett år på sig att se vad som behövs, pengarna finns och tiden likaså. Spelrummet för att upprepa starten som Louis van Gaal upplevde i höstas finns inte längre. Ytterligare en säsong i spektrumet 4-6 är otänkbart för alla inblandade.
Målvakter: David De Gea, Victor Valdés, Ben Amos, Anders Lindegaard.
Kommentar: De Gea är givetvis nyfiken på om Real Madrid kommer med något bud. Det beslutade Los Merengues pampar sig för i samma ögonblick som detta hände i går kväll:
Skärmavbild 2015-05-14 kl. 12.38.57
Nyfikenheten kan bara vara den enda anledningen till att Dave ännu inte skrivit på det kontraktserbjudande som klubben presenterat. Ett erbjudande som ryktas vara värt uppemot hisnande £200,000 i veckan. Ingen yrkesman som var helt nöjd med sin arbetsplats, och hade någorlunda koll på hur mycket pengar det handlar om, skulle tveka i det läget, eller hur? Nej, skulle Real komma med frågan är jag tämligen övertygad om att han skulle tacka ja. Då uppkommer den ytterst delikata frågan om Van Gaal känner sig tillräckligt nöjd med Valdés som nummer ett eller om han vill ha in en mer matchtränad, mindre tidigare långtidsskadad, målvakt. Mitt val i Eds roll? Petr Cech. Tänk på att Edwin var 35 när han kom. Cech är 32.
Lindegaard har levt loppan länge nu och bör rimligen säljas med bara ett år kvar på kontraktet, medan Benjamin Amos nu varit utlånad så många gånger att han känns mer som en konstant free agent än en del av United. Nu blir han till slut en äkta sådan då hans kontrakt runnit ut. Om det är svårt att gå hela vägen som anfallare i United så är det ingenting mot att ta den långa vägen som målvakt. Det händer typ aldrig.
Försvarare: Phil Jones, Chris Smalling, Tyler Blackett, Paddy McNair, Marcos Rojo, Antonio Valencia, Rafael, Luke Shaw, Jonny Evans, Tom Thorpe.
Kommentar: Smalling, Blackett och McNair har förlängt, Rojo och Shaw går in i i år två som Unitedspelare – de stannar givetvis. Jones har inte kritat på än, men vem skulle köpa honom? Jonny Evans och Rafael är två av de mest intressanta namnen i sommarens merry-go-round. Båda har kontrakt som går ut om ett år och ingen av dem har imponerat tillräckligt för att erbjudas en förlängning än. Däremot räknas båda som egna produkter och man ska inte underskatta behovet av två rutinerade sådana i en trupp.
Antonio Valencia? Startar han som högerback mer än i några strömatcher här och där är det någonting allvarligt fel på så mycket i den här delen av universum att jag vägrar kontemplera det alternativet. Han ska, at the most, vara tredjealternativ där. Och då är jag generös. Ja, jag vet att han är stabil, stark, lojal och blablabla, men jag vill inte vänja mig vid tanken på att ha en stabil, stark och lojal och blablabla-spelare som högerback. Jag vill ha en snabb, spännande, offensivt skicklig och teknisk kille där. Någon som verkligen kan hota när motståndarna inleder sitt försvarsspel i eget straffområde.
Tom Thorpe är ett märkligt fall. Han har varit i klubben i sex år, spelat på landslagsnivå från P16 upp till U21, varit utlånad en enda gång, men bara fått chansen på stopptid i en enda A-lagsmatch. Varför? Det måste ligga någonting bakom detta beslut, någonting som vi inte känner till, för visst är han ett bättre alternativ än exempelvis Tyler Blackett som mittback? Lämnar troligen Old Trafford i sommar när kontraktet går ut efter en skum karriär.
Skärmavbild 2015-05-14 kl. 12.51.09
Mittfältare: Adnan Januzaj, Jesse Lingard, Ander Herrera, Daley Blind, Juan Mata, Marouane Fellaini, Michael Carrick, Ashley Young, Angel Di María, Andreas Pereira, Memphis Depay, Nick Powell.
Inget större fel på alternativen framåt här, va? Det är snarare så att det saknas djup centralt i banan då Daley Blind ännu inte visat att han kan fylla Michael Carricks skor och då Michael Carrick allt mer sällan har fotbollsskorna på är det en gjuten position att förstärka i sommar. Som det egentligen varit de senaste tio åren.
Det lär trots Depays intåg knappast handla om någon massutvandring från den här positionen. Ashley Young bör ha spelat till sig en förlängning. Andreas Pereira vill stanna och slåss om en plats, medan Nick Powell lär ha försatt samtliga chanser i klubben med sitt beteende utanför planen. Trist med tanke på hur lovande han en gång var.
Ángel Di María då? Där har vi en spelare som kanske kan söka sig till en annan europeisk metropol för att söka omstart och arbete. För precis som med flera sydamerikaner före honom har en succé på hösten förvandlats till ett fiasko på våren. Har Ángelito fysiken att trots ett Copa América komma tillbaka mer redo för Premier League? Kan kanske till och med Copa América vara bra för en självförtroendeboost? Eller har han redan flyttat i skallen?
Adnan Januzaj är också ett kapitel för sig som jag läser med stort intresse i sommar och höst. Känns som att han måste på med några kilo muskler i gymmet till att börja med.
Anfallare: Falcao, Wayne Rooney, Robin van Persie, James Wilson.
Skärmavbild 2015-05-14 kl. 12.51.09
Den sorgliga statistiken är antal mål i snitt per 90 minuter för en strike force med en lönecheck som säkert är i paritet med Suarez/Neymar/Messi. Rooney är förstås ursäktad en del med tanke på hans period som mittfältare, men de ursäkterna finns inte hos Wilson och RvP. Holländaren har sitt sämsta målsnitt på nästan ett decennium och det är inte så att han passerat de 40. Han ser bara långsam och ”färdig” ut ändå.
Varför Wilson inte fått fler möjligheter vet bara Louis van Gaal, varför Falcao fått fler möjligheter vet samme man och varför Rooney alltid är given är upp till you know who.
Klart är att det krävs att Woodward presenterar en högkvalitativ striker inom en snar framtid. Och precis som med mittbackar är det en bristvara i fotbolls-Europa, vilket kan förklara att Cavaniryktet vägrar försvinna helt.
* De utlånade och deras framtid säger vi så här om:
Javier Hernandez: Den ”glade” mexikanen säljs garanterat och det blir garanterat inte till Real Madrid. Southampton, Inter, typ.
Tom Cleverley: Fri transfer coming up för The Brand vars målform på senare tid kommit som ett hav med blixtnedslag från ingenstans.
Jesse Lingard: Jag trodde inte att han skulle få en enda spelminut i United. Han fick en halv halvlek. Får han mer? Inte helt uteslutet, speciellt med tanke på att han förlängde sitt kontrakt så sent som i februari.
Will Keane: 22-åringen är knappast den Louis van Gaal tänker vända sig till när Falcao skickas tillbaka till franska rivieran med svansen mellan benen. Inte helt iskall i Sheffield Wednesday, men inte heller på en nivå som fått fansen där eller här att höja på ögonbrynen.
Nani: Den snart 29-årige yttern har trivts bättre i gamla hemtrakter än han gjort på Old Trafford de senaste tre-fyra åren. Ser ingen som helst möjlighet att han kommer tillbaka för att fajtas om en plats i startelvan under Van Gaal. Hans nya femårskontrakt under hösten 2013 är ett av de märkligare besluten Unitedstyrelsen fattat.
Angelo Henriquez: Succé på Balkan – hattrick när Dinamo säkrade titeln häromveckan – inte en minut i Uniteds A-lag i tävlingsmatcher. Ytterligare ett köp som inte föll väl ut.
Guillermo Varela: ”He’s playing in Madrid, in case you didn’t know who he is, Louis”.
Reece James: Vänsterspringaren får nog nöja sig med försäsongen 2014 när han i framtiden ska skryta om sin Unitedkarriär.
Saidy Janko: Valencia-wannaben var en av de olyckliga som deltog i tidernas Unitedkollaps mot MK Dons och är också en som inte fått en minut till efter det debaclet. Han har hängt i Bolton under våren och gjort helt okej ifrån sig. Framtid i United? Knappast.
Sam Johnstone: Mer lovande än Ben Amos, men räcker det till någonting mer än en plats som tredjemålvakt kommande säsong? Icke. Är Johnstone nöjd med det?
Slutsats: Van Gaal tror bevisligen på Lingard så han lär vara en del av A-truppen i höst. I övrigt? Inget självklart namn alls bland dessa herrar.
* I ungdomslagen hittar vi flera intressanta namn att plocka med på turnén till USA, som Rothwell och Love, etc. Men det är för ett annat inlägg.
På återhörande.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna