Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bloggkraven!

20 ligatitlar betyder ingenting.
Inga inköp – inga sålda. Means nothing.
Fergie väck – Moyes in. Nej, inte det heller.
Det enda som är viktigt just i detta nu är spelarna som finns i Manchester United. Och vi fans. Utan fans – inga världsspelare. Utan spelare – inga världsfans. Simple as that.
Med ynka fyra dagar att uthärda innan kickoff tar bloggen en titt på spelarstallet och ställer krav som kan ställas på spelare i Manchester United.
Ingen pardon.
1) David De Gea.
Säsongens målvakt enligt medspelarna. He’s come a long way sedan första säsongens jättesågningar från den brittiska, inskränkta pressen och är vid 22 års ålder etablerad som Uniteds yngste förstekeeper på väldigt länge. Oortodox (minns hans benparad i Madrid), enastående reflexer, bättre med boll än flera medspelare. Det enda jag är orolig för är den dag han bestämmer sig för att flytta hem till Spanien. Vi får hålla tummarna för att det dröjer åtminstone ett decennium till för då har vi garanterat haft världens främste under många år i vårt lag.
Krav:  Behåll förstapositionen (inte så svårt, jag vet). Peta åtminstone Reina och Valdes i Spanien. Bo kvar i Manchester.

2) Rafael da Silva.
Den spelare som utvecklades allra mest förra säsongen, tillsammans med DDG, och han är nu definitivt topp 3 av ligans främsta ytterbackar. Har fått order om att stand off lite oftare, har fått lite bättre fotbollsskalle överlag och är dessutom ännu farligare i offensiven. Given i startelvan när det vankas stormatcher.
Krav:  Fortsätt utvecklingen och bli inröstad i Årets lag i vår. Det är de förväntningar du byggde upp i och med fjolårssäsongen. Och skulle det bli ett möte med Ronaldo igen förväntar jag mig att du inte blir avklädd överhuvudtaget. Sälj glaskroppen som du råkade få på dig i söndags.
 
3) Patrice Evra.
Hans företrädare (Gabby Heinze har jag förträngt) kallades Mr. Reliable. Det är precis raka motsatsen som varit Evras problem de senaste åren. Han har inte lyckats hålla en hög jämn standard utan bara varit suverän vissa matcher för att i många andra se helt vissen och förvirrad ut. Försäsongen har i alla fall sett mer bra än dålig ut och förhoppningsvis har han känt att Baines-ryktena är än starkare sedan Moyes anslöt. Har ett utgående kontrakt som jag kan tänka mig att han vill spela till sig en förlängning av.
Krav: Fortsätt stoppa förfallet, ta inte din plats för given trots att den i nuläget är det. Försök att få Büttner att förstå att han inte är 13 längre.
 

4) Phil Jones.
Fick 3 getingar i Expressens ligabilaga häromdagen med kommentaren ”får inte till det riktigt i United”. Alexander Büttner fick också 3 getingar och att de här grabbarna skulle vara på samma nivå är inte bara en skymf mot getingarna utan även mot Phil Jones. Det här är Uniteds kapten om fem år, om det råder inga som helst tvivel i min skalle. När Vidic, Evra, Giggs, Rio, Carrick och RvP är borta är det här klippan laget ska luta sig emot. Men då gäller det att skynda sig till en egen position. Utvecklingen kan bara inte må bra av att under flera säsonger härja på tre olika platser i laget. Fergie har ju klargjort att han såg Jones framtid på mittbacken, nu är det upp till Moyes att köpa innermittfältare så vi slipper se Philip där. Det lär bli en hel del skadeöppningar centralt längre bak.
Krav:  Bli Duncan Edwards version 2.0. Försök ha ett nollställt ansikte i alla situationer. Sparka inte sönder RvP på någon träning.
 
5) Rio Ferdinand.
Är han given kommande säsong? Moyes kan i alla fall inte klaga på valmöjligheterna och kommer troligen att köra sitt åttonde mittbackspar på lördag med Rio och Vida. Men håller de fortfarande på den här nivån? Börjar åldern ta ut sin rätt?
Nope. Rio-Vida är fortfarande ligans bästa mittbackspar, precis som de var kanske världens bästa 2008.
Krav: Utbilda dina efterträdare. Bli bara några procent sämre än tidigare. Sluta vara så tråkig på twitter. Lägg ner #5-kepsarna. Act 35.
 
6) Jonny Evans.
Otroligt att Jonathan bara är 25 bast. Kommande säsong tar han plats på topp 100-listan över de spelare med flest matcher i United, och det under samma era som Rio Ferdinand och Nemanja Vidic har funnits i klubben. För några säsonger var han några fans hackkyckling nummer ett, nu är han på gränsen till en ordinarie plats. Lagets kanske passningsskickligaste mittback.
Krav: Fortsätt att pressa Vidic och Rio, fortsätt att försöka hålla Jones och Smalling bakom dig. Det är inte dags att bli tongivande än, det blir du först när både Rio och Vida är borta, men det skadar inte att ta ett kliv till. Och ragga inte på fler MUTV-presentatörer, du är gift med en av dem nu. Det får räcka.
 
8) Anderson.
Att efter sex år som professionell fotbollsspelare i en av världens största klubbar plötsligt komma på att han måste tänka på vad han käkar är ju … ja, helt obegripligt. Att han fortfarande är kvar i den här klubben måste hänga åtminstone till en viss del på att han är så omtyckt i omklädningsrummet. Hur sjukt det än kan låta. För en spelare som inte gör mer än en handfull 90-minutersinsatser på flera säsonger för att han inte har orken till det ska inte kunna överleva på den nivån.
Krav:  Om du inte blir såld, vilket ju verkar vara en omöjlighet, så finns det bara ett alternativ: Bli så bra som vi en gång trodde att du skulle bli. Det är en utopi, jag vet, men vid 25 års ålder är det dags att bestämma sig.
 
10) Wayne Rooney.
(Nike-athlete)
 
11) Ryan Giggs.
Den gamle kulturbäraren nummer 1, svägerskedrömmen, har ingenting kvar att bevisa längre. Det har han inte haft sedan våren 1999. Att han fortfarande sparkar boll på den här nivån är ingenting annat än en saga. Det är inte någon liga som tar hänsyn till att benen inte pinnar på lika snabbt som tidigare, snarare tvärtom.
Krav: På planen? Inga. Utanför? Förbered dig på allra bästa sätt för det jobb som för alltid kommer att vänta på dig. Sluta knulla runt.
 

12) Chris Smalling.
Efter en oväntat framgångsrik första säsong har kurvan planat ut och nästan börjat gå lite nedåt för Christopher. Tycker att han står för märkliga och ödesdigra felbeslut åtminstone en gång per match – minns studsen över hans skalle mot Wigan senast – nuförtiden. Skador och högerbacksroll har så klart gjort att hans utveckling inte gått lika snabbt som vi trott och hoppats, men
Krav: Se och lär av dina äldre, mindre misstagsberoende, mittbackskollegor.
 
13) Anders Lindegaard.
Det har oundvikligt nog gått åt fel håll för dansken och på honom själv låter det inte som att han är någon som gillar att nöta bänk. Fick veta the hard way vad det kan betyda att göra en taskig insats i United då han var petad i typ ett halvår efter Reading-matchen i december.
Krav: Var pålitlig när du väl får chansen. Försök inte fuska till dig en plats i startelvan genom att förgifta DDG. Var skandinavisk och gnäll inte.
 
14) Javier Hernandez.
Redan innan första säsongen var avklarad började ryktena om en flytt omgärda Javier. Nu går han in i sin fjärde säsong som Unitedstriker och han gör det helt utan minuter på försäsongen vilket inte gynnar hans utsikter till en first team spot. Närmar sig eventuellt en punkt i karriären där han känner att han vill starta varje vecka och det lär han inte få göra i den klubb han är i just nu. Snittar ändå 40 framträdanden per säsong.
Krav: Borra ner huvudet och var lika bra som du brukar när du väl får chansen. Utveckla gärna spelet utanför straffområdet på samma sätt som du gjorde förra säsongen, då kan du nog dessutom få fler starter. Prisa Gud.
 

15) Nemanja Vidic.
Kaptenen känns, helt naturligt, inte på samma nivå som innan knäskadan mot Basel. Men då ska vi minnas att den nivån var så pass hög att den han är på nu räcker gott och väl för att vara given i Uniteds startelva. Den stora frågan jag har är hur hans knä verkligen mår och hur mycket det påverkar honom kommande säsong. Ska vi säga att det blir 10 matcher färre än det skulle ha blivit om det aldrig pajat?
Krav: Led ditt lag till en titel. Gärna PL eller CL, men jag kan nöja mig med FA-cupen om det kniper.
 
16) Michael Carrick.
Truppens ende innermittfältare av yppersta klass måste känna sig rätt ensam där centralt. Längtan efter en ny Scholes in his prime måste vara enorm hos vår favorit-Geordie, men det ser snarare ut som att han i stället blir helt utan polare framför backlinjen. Och lika bra kanske det är.
Krav: Håll samma nivå som 12/13. Det lär behövas.
 
17) Nani.
Inledde sin karriär i United med tre kassa säsonger, fortsatte med ett par hyfsade för att sen gå tillbaka och vara dålig igen. Maken till upp-och-ned-spelare har vi inte sett i United de senaste 20 åren, i alla fall inte någon som stannat så länge. Har trots sina dippar bibehållit poänggörandet och har bidragit med lika många assists i Premier League som Dirty Dennis Bergkamp. I sina bästa stunder Uniteds främste ytter.
Krav: Gör poäng.
 
18) Ashley Young.
Det är nästan så att jag svär och går på muggen när Young får bollen i en omställningsfas. Jag vet att det omöjligen kan hända något vettigt i anfallsväg. Så var känslan de gånger han väl var hel och på planen förra säsongen. Har väl gjort max en handfull kanoninsatser i United och ingen av dessa kom förra säsongen. Inte nog med att han är dålig och går sönder ofta – han är den ende som regelbundet filmar och dessutom gör det på ett vidrigt uppenbart sätt.
Krav: Visa varför Manchester United ska behålla dig. Jag vet att det kan vara svårt, men vi gör dig inte till mångmiljonär för att bara se dig vara bedrövlig och studsa omkull i straffområdet och däromkring. Skärp dig, and I mean that.
 
19) Daniel Welbeck.
Det finns en anledning till att Rio Ferdinand svarade hans namn på frågan vem han skulle köpa om han var manager för ett annat lag än United. Jag är svag för egna produkter som går hela vägen till en (hyfsat) ordinarie plats i A-elvan och Welbeck är inget undantag. Arbetar alltid stenhårt, har en fantastisk teknik som han dessutom kryddar med tricks där han faller på ett oefterhärmligt sätt och – vilket inte ska glömmas – hela sitt hjärta i klubben. Han är ett spelande fan. Det ska United aldrig vara utan.
Krav:  Gör fler mål. That’s it. Annars är jag nöjd med att leva min dröm genom dig.
 
20) Robin van Persie.
Bäst.
Krav: Minst 30 mål i ligan.
 
23) Tom Cleverley. 
Jag minns att jag skrev redan inför förra säsongen att den skulle bli oerhört viktig för The Brand. Det blev den ju på ett sätt också eftersom han blev pappa under den. Det faktumet bidrog han förhoppningsvis till hälften av, men att påstå att han var så vidare värst delaktig i Uniteds titel är att ta i lite. Fortfarande lite för anonym, för lite end product, för försiktig. Har ju egentligen precis det en modern mittfältare av i dag behöver: blicken, snabbheten i tanke och fot och förstår vikten av one-touch-fotboll.
Krav: Förbättra defensiven, förbättra offensiven, lär dig skjuta annat än bredsidor.
 
24) Darren Fletcher.
(Nope, jag vill inte skriva någonting förväntansfullt om denne man förrän jag ser honom på en plan, spelande i #24 igen.
 
25) Antonio Valencia.
Det här tröjbytet förbryllar mig fortfarande, men jag ska försöka släppa det. Om han nu själv tror att det sitter i tröjan är jag dock aningen orolig. Vi har ju sett vad han kan, vilket gör hans 12/13 så innerligt sorgligt. Men jag tror tyvärr att vi aldrig mer får se våren-2012-versionen av Tony igen. Har inte heller fått någon rolig start på säsongen med tanke på hans goda vän Chucho Benitez död.
Krav:  Bli bra igen den här säsongen. Annars finns inga som helst ursäkter och kommande säsong blir den sista han gör. Och han minns som en flopp.
 

26) Shinji Kagawa.
Den spelare jag har absolut högst förväntningar på. Och krav. Är han inte helt makalöst suverän kommande säsong kan jag bli så besviken att jag inte ens överväger att försöka leta upp min tappade Kagawa-knapp. Men då hänger en stor del av ansvaret på David Moyes som bara måste spela honom som släpande anfallare. Han hör inte hemma på en kant. Fact. Nu när Scholes lagt av är det Kagawa som får ta över rollen som ”bäst på träningarna”. Nu gäller det att regelbundet var det även när det är match.
Krav: Spela alla viktiga matcher från start, övertala Moyes om var du ska spela, bidra med tvåsiffrigt både i mål- och assistkolumnen. Ta dig in i Årets lag. Röstas fram som Säsongens spelare åtminstone av Unitedfansen.
 
28) Alex Büttner.
En lirare som bör utvecklas den här säsongen, när allt nytt inte är nytt längre. Det borde dessutom vara omöjligt och olagligt att inte göra det i den omgivningen i den åldern. Men det är fullkomligt osannolikt att Büttner en dag ska bli given som startspelare i United. Can’t see that.
Krav:  Inga som helst.
 
29) Wilfried Zaha. 
Försäsongen har visat vilken oslipad jeppe det här är. Har tricks som Valencia bara kan drömma om, men också lite Ashley Young-falla-lätt-för-att-jag-är-lätt-tendenser som måste raderas ut.
Krav:  Inga jättesådana, men vi ska nog kunna begära ett gäng mål och ett gäng assists av dig. Byt filter på Instagram.
 

44) Adnan Januzaj. 
Den här killen kan bli vår näste superstjärna, om det råder inga som helst tvivel. Han har touchen, han har blicken, han har tricksen. Jag kan inte låta bli att tänka på Iniesta när jag ser Januzaj. Båda utstrålar samma sköna, oskyldiga arrogans, som säger till motståndaren ”ta bollen, ta den då om du kan, aldrig du grejar det”. På fullaste allvar tror jag att den här killen kan vara ordinarie innan säsongen är över. Får nästan rysningar när jag skriver det.
Krav: Få mig att kasta mig upp ur tv-fåtöljen och vråla av upphetsning åtminstone fem gånger i höst. Skaffa skäggväxt.
 
Fotnot: Det är killarna ovan jag förväntar mig (hoppas i Fletchers fall) får speltid i PL. 

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna