Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Hey, I am the one!

däääjv
Många frågor, få svar. David Moyes första sommar och höst är en upptäcktsresa för honom och för oss.
Vad är Moyes taktik?
Hur är det meningen att laget ska formeras?
Varför gör han de byten han gör?
När ser han till att Zaha är redo för lite action?
När säljer han Ashley Young? 
Är nyckelspelarna mätta och inte beredda att ta det sista klivet för sin nye manager?
Bryr sig spelarna verkligen om att det är Fergie på linjen och inte Moyes när det väl är match? 
Tror han att Kagawa och Hernandez är kvar i januari?
Varför får inte Kagawa chansen centralt?
Är det fortfarande en risk/chans att Rooney lämnar?
Har vi redan börjat sänka förväntningarna och likt Arsenal se en fjärdeplats som en framgång?
Var är Welbecks framtida position?
Hur går kontraktssnacket med Evra, Vida, Carrick?
Vilka kan tänkas komma in i januari? Och säljas? 
VARFÖR MISSHANDLAR NI BEBE?
Kunde Fergies stora book launch komma vid ett sämre tillfälle?
Som ni ser är det inte särskilt svårt att hitta på frågor till både Edward och David. Det är tuffa tider att vara Manchester United-fan, i alla fall om man inte nyss blivit det och inte upplevt några framgångar alls. Men vi som varit med ett tag förstod att det skulle bli det som engelsmännen kallar för en transitional period. Moyes kom från Everton till United. Det vore som att vara chef för lokala pizzerian och nästa dag bossa över hela McDonalds. Det tar tid att sätta nya rutiner med en helt ny personal, med spelare som hela sin karriär bara spelat för den störste av alla. Det är en omställning för hela klubben och alla som är associerade med den.
Spelarna har ju inte gått och blivit mediokra över en natt. Det händer inte på den här nivån. Vi ska också ha med oss att få managers, om ens någon, hade kunnat få ut samma facit de senaste åren av det här laget som Fergie fick. Hans stoiska vägran att köpa en kreativ mittfältare kombinerat med yttermittfältare helt ur slag stora delar av säsongerna, plus skadorna!, gjorde förutsättningarna att matcha miljardplasten från grannarna till små. At best. Ändå gjorde han det, men känslan är att han gick när han förstod att det skulle ta några år innan nästa storlag var färdigt. För det är många spelare som ska fasas ut den närmaste tiden: Vidic, Rio, Evra, Carrick är fortfarande stommen, men de är inga tonåringar. Valencia, Young och Rooney ska vara i sina bästa år, men bara en av dem kan utan skam påstå sig vara i form. Robin van Persie är 31 i sommar. Giggs 40 nästa månad. Scholes har lagt av.
Om tre år kan vi tänka oss en ordinarie Unitedelva delvis så här:

DDG

Rafael – Jones – Evans – ?

? – Fellaini

? – ? – Januzaj

Welbeck

Det är som synes ett halvt lag som ska in med killar som Powell, Henriquez, Keane-bröderna och Varela väntade i korridorerna. Det lär med andra ord ta några säsonger innan Moyes, som ju också förstås köper in spelare, satt sin prägel på United. Just nu gör han det bästa han kan med blandningen av gammalt och nytt av det som Fergie överlämnade. Det går kanske inte som på räls – en seger på de sex senaste säger en del – men tåget måste ju fyllas på med de passagerare lokföraren anser vara de som passar honom bäst.

Och det leder oss in på frågan hur Moyes egentligen vill spela. Än så länge har han inte gett några större indikationer på förändringar i spelet, mer än att han gett Patrice Evra (i blåsväder på hemmaplan) än mer förtroende att fylla på offensivt. Och att han hellre försöker säkra en knapp ledning än att gå för the killer goal. Vill han ha 4-2-3-1 med både Fellaini och Carrick framför backlinjen? Det har hittills visat sig göra Uniteds omställningsspel ganska långsamt då motståndet valt att skära av Carrick, som Southampton gjorde i lördags. Vilken är plan B?

Om det gått trögt i ligan så har det i alla fall gått godkänt i CL. Måtte det bli väl godkänt mot Sociedad. Förlust där och förlust mot Stoke och giljotinerna faller från allt fler håll. Men den fråga som alla de som inte är beredda att ge Moyes tid bör ställa sig är: Vem skulle göra det bättre och varför?

* Fergies bok släpps på torsdag, men redan i morgon håller han en presskonferens och lär puffa med några smaskiga detaljer. I går sa han till MUTV att han inte tänker hålla tillbaka.
“You know, the problem with doing a book is you have to bring in the elements and factors which in many way either affected or determined your management decision-making”
“But because I’ve been at the club such a long time and you re building team after team after team, there are areas that you can’t ignore.”
“Why we sold certain players like David Beckham and Ruud van Nistelrooy. You can’t ignore these things, because these guys were big, big figures in Manchester United’s career history.”
Borgar för smaskiga tider för tabloiderna där borta. Samtidigt som Moyes pr-team lär få jobba övertid inför presskonferenserna. Alternativt säger dom bara att Moysie inte svarar på några frågor gällande Fergies bok, vilket vore det enklaste och samtidigt svåraste valet i dessa tider. Det går inte att
* Januzaj ska få £5 mille i sign-on och en veckolön på £60 000. En sån löneutveckling är svår att toppa för någon av oss utan hjälp av trisslotter. Det är honom väl unt eftersom det inte dräller av Cruyff-Iniesta-typer i United nowadays. Hans genombrott har också gett Moyes lite andrum, vilket inte ska underskattas.
moysuzaj
Ett annat intressant spörsmål är vem Ed pekar på i bilden. Har han Herrera under bordet?
* Apropå Evra och hans blåsväder i Frankrike, där han argsint ger sig på journalister och ex-spelare, så säger han i samma intervju att han inte vill förlänga med United. Fullt förståeligt med tanke på den nye tränarens månadslånga jakt på ersättare (läs: Baines). Evra blir 33 bast i slutet av säsongen och har, trots en uppryckning det senaste året, inte varit samma spelare som pre-2010. Men han kommer ändå bli ihågkommen som en av de allra bästa vänsterbackarna den här klubben haft.
Men här är förstås inte sista ordet sagt eller skrivet. Får inte Moyes tag på Baines i januari heller, utan ”bara” exempelvis Luke Shaw, är det inte otroligt att Pat ger ett år till.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna