Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ten years – four reds

För att celebrera dagen då det gått tio år sedan Wayne Rooney gjorde sin magnifika debut för Manchester United tar bloggen tillfället i akt att titta på … hans utvisningar i karriären. För att klargöra redan från start så beror det inte på något ”Rooney-hat” från min sida. Jag hatar absolut inte Wayne Rooney – jag har givetvis aldrig hatat en Unitedspelare i mitt liv. Vore en ganska märklig inställning hos en hängiven supporter. Däremot finns det spelare jag uppskattar mer än andra. Rooney är inte en sådan, dock. I Rooneys fall är jag ganska neutralt inställd efter hans almost-övergång till city med mera. Jag blir glad när han gör mål, men jag gläds inte för att det är just han som träffar rätt.
Anyways, under sina tolv (12!!) år som proffs i Premier League och med landslaget får jag ihop sju utvisningar under karriären, varav fyra i Unitedtröjan. Det är inte ens hälften så många som Roy Keane (11), men ändå en tämligen hög siffra för en anfallare.
Här är det jag hittat.

För Everton/United

2002, Birmingham: Sen tackling på Steve Vickers. Straight red.
Rätt eller fel domslut: Oklart. Hittar inget footage. David Moyes dom vid tiden, då Rooney blev den yngste spelaren i PL att visas ut, var dock att det var en ”harsh sending off”.
2005, Villarreal: Applåderade hånfullt åt Kim Milton Nielsen. Två gula kort.
Rätt eller fel: Fel. Nielsen ska alltid applåderas sarkastiskt efter VM 1998.
razz
2006, Porto: Satte armbågen i Pepes fejs. Straight red.
Rätt eller fel: Fel. Sjukt löjligt domslut. Och Pepe.

2009, Fulham: Kastade bollen mot Phil Dowd. Två gula kort.
Rätt eller fel: Galet fel. Rooney är så skicklig att han, om han hade velat, hade satt bollen i fejset på Dowd.

2014, West Ham: Sparkade ner Stewart Downing. Straight red.
Rätt eller fel: Rätt.

För England:

2006, Portugal: Skrevet på Carvalho.
Rätt eller fel: Rätt.

2011, Montenegro: Kickade Dzudovic, helt i onödan, påminde lite om Downingattacken.
Rätt eller fel: Rätt. Obegripligt av Wayne.

Av hans utvisningar är det flera som är galna, både från hans sida och från domarens. Däremot finns det en mängd situationer där Rooney mycket väl skulle kunna ha fått rött (satsning mot Kranjcar, armbåge på McCarthy med flera) men bara fått gult eller inget alls. Hans gula kort-ratio är mycket hög för att vara forward, men det är ingenting nytt under solen där. Wayne och Valencia har varit de flitigaste syndarna de senaste åren, sedan Scholes fejdat ut. Och Wayne brukar ligga på ungefär lika många tilldömda som orsakade frisparkar varje säsong.
Han har fortfarande Phil Neville framför sig i topplistan över mest varnade spelare i PL. Då kan man aldrig anses vara en ”ful” spelare.
I dagens Sunday Times talade Roo ut om sitt årtionde i klubben och det mest intressant var att han fortfarande tror att han har sina bästa år framför sig. Det gillas! Liksom att han tror sig spela mittfältare om två tre år. Inte att det gillas alltså, utan att det var intressant att han själv sätter en gräns på när han tror att det sker.
* Det är inte bara i målkolumnen han imponerat under sina år i United. Just nu är han fyra totalt i mål+assistligan i PL-historien. Frågan är om han faktiskt kan gå förbi Geordien en dag. 61 poäng på, säg, fyra säsonger är fullt rimligt, va?
1) Shearer, 324, 2) Lampard 274, 3) Giggs 271, 4) Rooney 263.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna