Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Willkommen bei uns, Basti!

Embed from Getty Images
”Slå långt på Marouane, okej? Och kom ihåg att Wayne har den där förstatouchen, du vet?”
 
Att Manchester United är något nytt är allt annat än nytt. Vet man inte detta är man antingen född på 2000-talet, ointresserad av fotboll eller en så kallad medgångssupporter. Eller en kombination.
Ni vet också min ställning i frågan angående valet att byta Welbeck mot Falcao och ge sig in i samma gäng som city, Chelsea och PSG. Men kanske är värvningen av Bastian Schweinsteiger också ett sätt att på något sätt balansera den nya superköpsstrategin. För Bastian har aldrig spelat A-lagsfotboll för någon annan klubb än Bayern München i sin magnifika karriär. Det vore som att Ryan Giggs skulle ha lämnat United för Bayern 2004 – otänkbar i efterhand.
Skärmavbild 2015-07-11 kl. 16.50.40
Ingen tysk spelare har spelat för Manchester United. Ever. Det har inte heller kryllat av spelare i klubbens ungdomsakademi, som varit nära en bänkplats. De jag kommer på på rak arm är Markus Neumayr och Ron-Robert Zieler. Därför är det extra intressant att Louis van Gaal nu köper en av tysk fotbolls allra största under 2000-talet. Dessutom på en position som varit eftersatt i ett decennium (vi har inte heller köpt en regerande världsmästare sedan en viss Kléberson tog med sig sin 14-åriga flickvän till Manchester 2003). Bastian Schweinsteiger virvlar in i ett relativt – med Unitedmått mätt – orutinerat omklädningsrum och kan skicka runt ett A3 med titlar som David Moyes inte skulle kunna stava till:
Skärmavbild 2015-07-11 kl. 12.01.15
Därför känns han inte som en översittare när han kastar ut citat som detta:
”There’s a famous slogan here in the Bavarian dialect and we use it inside Bayern Munich. We say, “Mia san mia”. Literally it is, “We are we”, but it means, “We are who we are”. That’s not being very arrogant but we are very confident about our ability to win the game. It is about a winning mentality.”
Det känns snarare som någonting som saknats i omklädningsrummet.
Policyn att inte värva spelare i den här åldern är död och begraven. United har inte längre tid att vänta på att spelare ska utvecklas, United ska vinna titlar här och nu och därför är värvningen av en 31-åring också helt logisk. Med Bastian och Depay och Darmian i hamn är United på papperet bara en mittback och en striker från att seriöst utmana, inte bara i England utan också i Europa.
En aspekt som är imponerande med Schweinsteigers beslut är det faktum att han vunnit allt som går att vinna, har spelat i samma klubb i 17 år och ändå väljer att röra på sig. Han kunde lika gärna ha stannat i Bayern – där han är en legendar –, spelat 20-25 matcher i ett par år och avslutat karriären i Qatar eller New York, men i stället väljer han alltså att snäppa upp kravbilden. För den här transfern och den eufori, de förväntningar som följer, är precis tvärtemot det som Steven Gerrard ställs inför på andra sidan Atlanten. Just nu har Bastian alla Unitedfans på sin sida, men lever han inte upp och spelar på den absolut högsta nivån som krävs, blir inte mottagandet lika hjärtligt. Fråga bara Bébé.
Och det här är han förstås fullt medveten om, för det är ingen Wayne Rooney-esque tjomme vi snackar om. Ana Ivanovics – där har vi en wag som blir svår att konurrera med för Coleen & co. – pojkvän är smart, påläst och dessutom enligt uppgift rakt igenom supertrevlig. En fullträff för Ed Woodward att få in. En vinnare, taktiskt skicklig och med fysiken att trots sin allt annat än Antonio Valencia-snabba hemåtspel ha möjligheten att dominera matcher. Bastian gör sina medspelare bättre, vilket är svårt att säga om särskilt många andra spelare i Uniteds trupp i dag.
Men Carrick då, kanske man tänker? Har vi inte redan Englands Schweini på plats? Vi tar den ofelbara statistikaspekten till hjälp för att analysera:
zaps
Som synes är han ett kliv upp från samtliga tänkbara namn i en startelvan. En enorm fördel för Bastians del är att han under flera års tid har jobbat under just Louis van Gaal och vet exakt vilken kuf vi snackar om. Det behövs ingen startsträcka i det avseendet, inga funderare i bilen hem från Carrington vem fan det är som är boss. Vi snackar om en kille som antagligen haft filosofin som sommarläsning. Och med tanke på hur ofta Bayern spelat mot engelska lag under hans tid där lär det inte komma som en ice bucket challenge att möta Chelsea, city och Arsenal igen. Det märkliga lär bli att ta sig an lag som Bournemouth, Watford och Aston Villa och det kan man aldrig förbereda sig för om man har en hel karriär i Tyskland bakom sig.
Frågan är hur snabbt de åldrande benen kan ta honom från box till box. Och – mer till poängen – är det så Louis ser honom? Eller är avsikten att Carrick och Schweinsteiger ska alternera? Nej, tanken är nog att de ska spela tillsammans och då ska man inte underskatta tyskens ledaregenskaper. Även om Carrick kan vara effektivare i sitt sätt att läsa spelet, så är Basti en ledare på ett annat sätt. En kapten, härförare, som kan ta tag i matcher på ett helt annat sätt.
Risken/chansen finns att LvG ser Carrick som ett mittbacksalternativ om både han och Bastian skulle vara hela samma matchdag som hela mittbacksrehabrummet är bokat.
 
Första gången Manchester United kopplades ihop med Schweinsteiger var 2008 då Telegraph rapporterade att ”Sir Alex Ferguson is preparing a £12 million bid for the German in the event that Ronaldo leaves the club to join Real Madrid”.
Själv sa han vid den tiden detta: ”England does have a good appeal, as it is one of the world’s best leagues and I have heard all about it from Michael (Ballack), Jens Lehmann and Thomas Hitzlsperger who have all played there. I’ve always wanted to play there and we’ll see if it happens this year.”
Bevisligen blev han kvar i München och det dröjde ett par år till innan ryktena drog igång igen och åter lämnade tysken dörren öppen:
”I love the kind of speed of the English game but I don’t know what will happen with me,’ Schweinsteiger told The Sunday Times. ‘I have a contract until 2012 and we’ll see. ‘What I love is the atmosphere in English stadiums. When we played last year in Manchester it was fantastic. My brother is a big fan of Man U and he always says, “Go to Man U, go to Man U”. I say, “I can’t, I can’t”.’
Mark Ogden, mannen som breakade för världen att Sir Alex skulle lämna skeppet, var och nosade på Schweinistoryn i maj. Han var dock inte helt säker på sin sak utan garderade sig: ”Louis van Gaal is ready to exploit Bastian Schweinsteiger’s contract stand-off with Bayern Munich by offering the World Cup winner a summer opportunity to move to Manchester United.”
Men när det väl brände till var det tyska Bild som knäckte nyheten. Precis som det var italienska journalister som avslöjade Darmians övergång. Custis, Ogden, Ducker & co. lär inte ha någon löneförhöjning att vänta innan säsongen drar igång om de inte kan komma med något som trumfar detta.
 
Egentligen är det enda minuset i den människa som är Bastian Schweinsteiger att han på allvar tror att det finns en låtsasperson däruppe som har inflytande över hans fotbollsspelande. I övrigt verkar han vara lika perfekt som vår Burgosfödde kreatör (pun intended). Att han dessutom följer i spåret av toppspelare som avgudar Paul Scholes säger en del om hur det står till däruppe.
Och så måste en brasklapp in för det faktum att Bastian aldrig spelat en seniorsäsong utan några veckors jul- och nyårsuppehåll. Men det ordnar sig säkert automatiskt, med någon baksida lår eller nåt liknande.
Jag är glad. Jag är lycklig. Men samtidigt är jag försiktig i min upprymdhet. Vi minns ju alla sommaren 2014 och förväntningarna som poppade upp likt Keane-United-sågningar efter vad vi trodde var magiska förvärv.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna