Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooney and his Heavy Load

Embed from Getty Images
I Martin Samuels artikel om Rooneys antågande, och nära förestående, utbrändhet använder han det myckna matchandet som ett argument för att förklara Scouserns nedåtgående kurva.
But has he got the sharpness for it, having played 663 games and counting before his 30th birthday? That is an almost impossibly heavy load. Turning 30 on November 29, 2003, Ryan Giggs, the most exceptional footballer- athlete of the modern era, had played 606 times. Rooney will be close to two seasons ahead of him, in game time.
Är det så himla remarkabelt i dagens era? Är fotbollsspelare på gränsen till väggmötande redan innan 30 nuförtiden? Är det en ”almost impossible heavy load” som Samuel påstår? Vi jämför med några av de mer prominenta spelarna i världen och kollar hur många matcher de har lirat innan de nådda den respektabla åldern. Självklart utelämnas målvakter och mittbackar som inte har samma förkärlek för att tappa i förmåga när de närmar sig 30.
Wayne Rooney har lirat 663 och har framöver 10 potentiella ytterligare matcher att lägga till: Således max 673 innan han blir 30.
Cristiano Ronaldo stapplade in på 720 utan att visa alltför många tecken på att behöva antidepressiva medel. Han är nu uppe i 743, som 30,5-åring.
Lionel Messi står på 620 med knappt två år kvar till 30-strecket och med tanke på att han snittar runt 50 matcher per säsong lär han komma upp i Ronaldosnitt, alltså runt 720, när han är 30. Utmattningssyndrom på Leo? Inte, va?
Andresito Iniesta hamnade i paritet med Rooney när han blev 30: 661.
En svenskkoll, ja, vi tar väl Zlatan just for the hell of it, visar att det kan vara idé att inte lira mer än 519 före 30. Det är alltså svindlande (minst) 144 matcher färre än Rooney. Det är en skaplig skillnad. Eller, det är inte bara skapligt, det är en helt sjukt stor differens.
Suarez, ni vet han som är avstängd på grund av konspirationer lite då och då: 490 med drygt 17 månader kvar till 30-årsdagen. Om inget konstigt inträffar landar han på cirkus 560 någonstans.
Yaya Touré, som alltid är skadad utan att vara skadad, tog det lugnt fram till 30-strecket och passerade gå med 502 på sitt samvete. 218 färre än Cristiano!
Yayas polare David Silva stämplar in på 539 matcher. Han blir 30 i januari.
Och så tar vi Xavi Hernandez som en stilful avslutning. Den lille Premier League-fantasten skrev 648 på ryggen när han i januari 2010 gjorde det Wayne Mark gör i oktober.
Äh, vi måste ju så klart ha en annan Unitedlirare som dessert: Bastian Schweinsteigers 580 i oktober 2013.
Topplista således:
1) Ronaldo 720 (och Messi så småningom?)
2) Rooney 663 (+10?)
3) Iniesta 661.
 
Slutsatser av detta? Inga som helst. Rooneys spelstil, han springer en hel del, och hans kroppsbyggnad, han är inte den som kan vräka i sig vad som helst och ändå ha kvar sexpacken, gör förstås att hans höga siffra är mer remarkabel jämfört med både Messi och Ronaldo som sannolikt inte rör sig lika många meter per match som engelsmannen.
Samtidigt är det ju knappast någon ”impossible heavy load” då både Messi och Ronaldo spelat betydligt fler matcher och ser ut att kunna spela hyfsad boll fortfarande. Men det är ju inte heller rättvist att sätta honom i samma kategori. Mer intressant är kanske att gå tillbaka till hans sista kanonsäsong, 2011-2012, då han fortfarande med lätta steg kunde kuta över 520-strecket i spelade matcher som blivande 27-åring. Kurvan har planat ut i ett allt högre tempo sedan dess och det kanske inte är så uppseendeväckande med tanke på hur han springer och hur han är konstruerad.
Det som är uppseendeväckande är dock att Yaya var över 200 matcher efter Ronaldo när de passerade 30. Helt jävla makalöst att karl’n har mage att köra fejskador varenda match. Bara för domaren att visa statistiken för honom varje gång så kan han inte gör annat än att resa sig.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna