Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelar Pat verkligen för mycket?

Patrice Evra har inte haft mycket vila från fotbollen. Det brukar vara en av skälen som anges när fans och experter försöker förklara hans nedåtgående formkurva (som han själv, märkligt nog inte vill kännas vid).
Vi kollar hans stats sen hans första riktiga säsong på Old Trafford:
2006/2007: (United/Frankrike): 30 från start. 9 inhopp.
2007/2008: (United): 49 från start.
2008/2009: (United/Frankrike): 53 från start. 4 inhopp.
2009/2010: (United/Frankrike): 55 från start. 3 inhopp.
2010/2011: (United/Frankrike): 52 från start. 2 inhopp.
2011/2012: (United/Frankrike): 56 från start.
2012/2013: (United/Frankrike): 11 från start.
Summa: 306 från start. 18 inhopp = 324 matcher på sex år.
Som en jämförelse kan vi ta Rooney, som ju varit ett av de första namnen på både Fergies och Englands förbundskapteners laguppställning under samma tid. Rooney har ju också problem med formen titt som tätt. Kan det möjligen också bero på hans täta matchande?
2006/2007: 63-5.
2007/2008: 39-4.
2008/2009: 53-10.
2009/2010: 50-2.
2010/2011: 47-4.
2011/2012: 50-3.
2012/2013: 3-2.
Summa: 305 från start – 30 inhopp = 335 matcher.
Alltså: Evra har startat 306 matcher sedan 2006 – Rooney har startat 305. Skulle vi gå in och titta på spelade minuter skulle vi kunna konstatera att Evra ytterst sällan blivit utbytt i någon av sina starter (speciellt när jag inte tagit med hans första derbyinsats).
Messi då? Han är ju aldrig ur form? Spelar inte han lika mycket?
Jo. Mer.
06/07: 37-8.
07/08: 40-5.
08/09: 54-10.
09/10: 60-6.
10/11: 55-6.
11/12: 70-3.
Summa: 316 – 43.
Slutsats: Ingen. För det går egentligen inte att dra några slutsatser alls av det här mer än att trion ovan spelat mer fotboll än många på den här nivån sedan sommaren 2006. En av dessa spelare har knappast haft någon jättedip i formkurvan, men samtidigt är ju Lionel Andrés one of a kind. Rooney är äldre, större, tyngre och behöver mer återhämtning än Messi men spelar i princip lika mycket och det kan vara en anledning till att vår Scouser tappar spelet i perioder. Evra är storleksmässigt i Messi-klass så där kan vi inte på ett enkelt sätt hitta någon förklaring till formdippen. Argentinaren startade ju 20 fler matcher förra säsongen och kanske var 20 gånger bättre.
Det finns en annan tänkbar förklaring till att Evra är sämre än han var för tre-fyra år sedan: Han har inte skallen med sig. Han säger själv: ”Last season I played a lot of games and maybe if I play well these days people just accept that as normal. But it is not normal playing well for Man United.”
Just det. Det gäller att vara med MENTALT varje gång du går ut på planen, Pat.
Även om han säger att han själv är sin störste utmanare så har han haft det väldigt lätt att bevaka sin plats under många år. Fabio är inte i närheten av samma nivå, trots att Evra inte heller är det längre, och nu står förhoppningen till att Büttner pushar även om jag tvivlar på att han tar sig förbi den här säsongen.
Och jag kan mycket väl se Fergie köpa in Baines och ta farväl av fransosen. I alla fall om kurvan fortsätter åt samma håll.
Fabio lär knappast komma tillbaka. Och om han gör det är det inte för att bli förstavalet som vänsterback. Det kan jag inte se.
* Vi fortsätter väl uppmärksamma efterdyningarna efter VINSTEN PÅ ANFIELD i söndags. Nu kommer ännu en begåvningsbegränsad motståndare med ett utspel.
Glen Johnson kallar Antonio Valencia för fuskare:
“It wasn’t a penalty. I didn’t touch him. I collided with Pepe (Reina) and I didn’t touch Valencia at all. It’s cheating and that’s what people call it. Reputations go in front of people at times and because Valencia is not someone who is known as a diver, he gets the decision. I know it is difficult for the referee, when we are sprinting as fast as we can, but in the big games they are the differences. We expect the referees to make the right decisions because we are working so hard every day in training.”
Tjena.
Om han har tittat på reprisen 50 gånger och inte sett sina händer i ryggen på Tony är han till och med dummare än han utger sig för att vara. Vilket inte är lätt.
* Apropå Liverpool är det här det bästa jag läst om dom på många år, apropå såpan Being Liverpool.
”Rodgers is the undisputed star of the show. How else to explain the remarkable scene filmed in his house? Grinning from ear to ear as he walks us past the huge black and white print of his face on the wall, Rodgers introduces us to his wife Susan (“very patient”), her brother, teenage daughter Mischa (“she’s just got her GCSE results, they went quite well”) and her teenage boyfriend (“he was a model for Hollister”).
When we were promised a mind-blowing, access-all-areas documentary, being introduced to Rodgers’ daughter’s “special friend” was not quite what we had in mind.
Hahaha. Fantastiskt roligt.
* Lika roligt var det inte att se Eurotalk i går. Jag har vant mig vid att dom fokuserar på Liverpool, det har snackats minst tio minuter om dom varje gång den här säsongen, men jag var ändå tvungen att stänga av tidigt i går. Inte ett ord om att hemmafans skanderade ”Munich”, att de buade ut Evra för att han var dum nog att kallas för ”negro” av en Liverpool-spelare och att två fans efteråt på Twitter önskade att Mark Halsey drabbades av cancer igen.
Nope. Det spelades bara upp när Unitedfans – efter matchen – sjöng ”Always the victims” (som inte har med Hillsborough att göra) och ”murderers” (handlar om Heysel, dumt förstås, men ändå viktigt att påpeka). Och så försökte David Fjäll få det till att det dels inte var straff och dels inte utvisning på Shelvey.
Pinsamt.
* Varför har inte Alexander Ferguson köpt en högklassig mittfältare än? Det ter sig mer och mer obegripligt ju längre tiden går.
* Återkommer senare med Newcastle-tankar. Antingen i dag eller i morgon.
Signing off.

Bloggare på Muss.se.

Muss-bloggen

Senaste artiklarna